Τουλάχιστον 15 άνθρωποι, ανάμεσά τους ένας Βρετανός κι ένας Αμερικανός, σκοτώθηκαν στην επίθεση τζιχαντιστών που κράτησε πάνω από δέκα ώρες στην πρωτεύουσα της Κένυας, δήλωσε εργαζόμενος στο νεκροτομείο του Ναϊρόμπι στο πρακτορείο ειδήσεων reuters.
Τα πτώματα αναγνωρίστηκαν χάρη σε έγγραφα που είχαν πάνω τους όταν μεταφέρθηκαν στο νεκροτομείο Τσιρόμο, εξήγησε ο εργαζόμενος. Τα 11 από τα θύματα ήταν Κενυάτες, ενώ δύο δεν είχαν πάνω τους χαρτιά, κατά την ίδια πηγή.
Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επιβεβαίωσε ότι ένας πολίτης των ΗΠΑ σκοτώθηκε στην επίθεση με στόχο ξενοδοχείο και κτιριακό συγκρότημα όπου έχουν την έδρα τους διάφορες εταιρείες, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε η τζιχαντιστική οργάνωση Σεμπάμπ της Σομαλίας.
«Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι ένας πολίτης των ΗΠΑ σκοτώθηκε στην επίθεση», είπε ο εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.
Ένδεκα και πλέον ώρες αφότου άρχισε η επίθεση, συνέχιζαν να ακούγονται πυρά και εκρήξεις στην περιοχή, γεγονός που άφησε να εννοηθεί πως η κατάσταση δεν είχε τεθεί ακόμη υπό πλήρη έλεγχο, παρά τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις περί του αντιθέτου.
Δεκάδες εργαζόμενοι και επισκέπτες παρέμεναν κλεισμένοι μέσα στο κτιριακό συγκρότημα, κι ένας από τους τραυματιοφορείς τόνισε πως ορισμένοι από αυτούς φέρουν τραύματα από σφαίρες και χρειάζονται ιατρική φροντίδα επειγόντως.
Ως τη 01:00 (στις 00:00 ώρα Ελλάδας), είχαν διακομιστεί 15 πτώματα στο νεκροτομείο Τσιρόμο και υπήρχαν φόβοι πως θα έρθουν κι άλλα, τόνισε ο εργαζόμενος σε αυτό που επικαλέστηκε το reuters.
Ο υπουργός Εσωτερικών της Κένυας Φρεντ Ματιάνγκι διαβεβαίωσε ότι στις 23:00 (22:00 ώρα Ελλάδας), όλα τα κτίρια ήταν ασφαλή και ότι δεκάδες άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τον τόπο της επίθεσης. Αλλά δεν απάντησε ερωτηθείς σχετικά με το ποια ήταν η τύχη των δραστών, περιοριζόμενος να πει ότι τα σώματα ασφαλείας «χτενίζουν» ακόμη τον χώρο.
Η χθεσινή επίθεση στο Ναϊρόμπι, διεθνή εμπορικό κόμβο όπου εργάζονται χιλιάδες ξένοι, προφανώς είχε στόχο τις διάφορες εταιρείες που λειτουργούν στην πρωτεύουσα Ναϊρόμπι και ανακάλεσε στη μνήμη των περισσοτέρων την πολυαίμακτη επίθεση το 2013 στο εμπορικό κέντρο Westgate (67 νεκροί), στην ίδια συνοικία
Η επίθεση στο Ουέστγκεϊτ δεν ήταν πάντως η πιο πολύνεκρη που έχει διαπράξει η Σεμπάμπ στη Σομαλία τα τελευταία χρόνια: σχεδόν 150 άνθρωποι, οι περισσότεροι νεαροί φοιτητές, είχαν σκοτωθεί στην επίθεση των τζιχαντιστών στο πανεπιστήμιο Γκαρίσα το 2015.
Ενώ την 7η Αυγούστου 1998, μια επίθεση την ευθύνη για την οποία είχε αναλάβει η Αλ Κάιντα εναντίον της αμερικανικής πρεσβείας στο Ναϊρόμπι είχε στοιχίσει τη ζωή σε 213 ανθρώπους και είχε τραυματίσει άλλους 5.000.
Η Σεμπάμπ διατείνεται ότι εξαπολύει επιθέσεις στην Κένυα για να εκδικηθεί για τη δράση των κενυατικών στρατευμάτων στη Σομαλία. Οι κενυατικές ένοπλες δυνάμεις έχουν αναπτύξει χιλιάδες στρατιωτικούς και αστυνομικούς στο σομαλικό έδαφος εντός των ορίων της δράσης της AMISOM, της δύναμης της Αφρικανικής Ένωσης που υποστηρίζει την αδύναμη σομαλική ομοσπονδιακή κυβέρνηση.
Το ξενοδοχείο που δεσπόζει στο κτιριακό συγκρότημα όπου έγινε η επίθεση ανήκει στον όμιλο Dusit Thani της Ταϊλάνδης. Το συγκρότημα βρίσκεται απέναντι στην πρεσβεία της Αυστραλίας.
Ένας επιζήσας, που μίλησε σε κενυατικά ΜΜΕ, τόνισε πως οι δράστες της επίθεσης έμοιαζαν «καλά εκπαιδευμένοι», «ήξεραν πολύ καλά τι έκαναν» και «κινούνταν σε σχηματισμό».
Το modus operandi παραπέμπει στις ενέργειες της Σεμπάμπ στο Μογκαντίσου: η επίθεση άρχισε με την πυροδότηση εκρηκτικών που είχε ζωστεί βομβιστής-καμικάζι, που άνοιξε τον δρόμο για να εισβάλουν οι υπόλοιποι μαχητές, εν προκειμένω στο κτιριακό συγκρότημα-στόχο, ώστε να προκληθούν όσα περισσότερα θύματα ήταν δυνατόν.
Η επίθεση έγινε μία ημέρα μετά την απόφαση κενυατικού δικαστηρίου να προσαχθούν σε δίκη τρεις άνδρες τους οποίους βαρύνουν υποψίες για συνέργεια στην τζιχαντιστική επίθεση στο Ουέστγκεϊτ, σχεδόν πέντε χρόνια μετά. Οι αυτουργοί της επίθεσης στο εμπορικό κέντρο σκοτώθηκαν έπειτα από μια πολιορκία η οποία είχε διαρκέσει περίπου 80 ώρες.