Πολλά άτομα σκοτώθηκαν και άλλα τραυματίστηκαν από την έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου κοντά σε ένα εμπορικό κέντρο στη βορειοανατολική Δαμασκό, δήλωσαν ακτιβιστές της αντιπολίτευσης.

Η βόμβα εξερράγη κοντά στο εμπορικό κέντρο Qasioun Mall στην θρησκευτικά και εθνοτικά μικτή περιοχή του Ιμπν αλ Νάφις, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Στο μεταξύ ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών προειδοποίησε σήμερα ότι η σύγκρουση στη Συρία θα μπορούσε να οδηγήσει στην καταστροφή της χώρας, καθώς έχει αυξηθεί η βία–συμπεριλαμβανομένης της χρήσης βομβών διασποράς από την κυβέρνηση εναντίον κέντρων πολιτών.

Οι συγκρούσεις έχουν επεκταθεί και στις γειτονικές χώρες του Λιβάνου και της Τουρκίας, καθώς και στα Υψώματα του Γκολάν, ουδέτερη ζώνη μεταξύ της Συρίας και του Ισραήλ, δήλωσε ο Τζέφρι Φέλτμαν, αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ αρμόδιος για τις πολιτικές υποθέσεις.

«Η κατάσταση στο εσωτερικό της Συρίας γίνεται πιο ζοφερή κάθε μέρα, και αυξάνεται ο κίνδυνος η κρίση να επεκταθεί προς τα έξω σε μια ήδη ασταθή περιοχή», δήλωσε ο Φέλτμαν σε μια ενημερωτική σύνοδο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Είπε ακόμη ότι οι στρατιωτικές δραστηριότητες τις τελευταίες ημέρες απείλησαν το Γκολάν, όπου η ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ «διαχωρίζει» τις στρατιωτικές δυνάμεις στην περιοχή για δεκαετίες.

Ο Φέλτμαν είπε ότι η αποτυχία της κατάπαυσης του πυρός τον περασμένο μήνα, με την ευκαιρία της Ισλαμικής εορτής του Έιντ αλ Άντχα, δεν θα πρέπει να αποθαρρύνει τις διπλωματικές προσπάθειες για την επεξεργασία μιας πολιτικής λύσης στη σύγκρουση της Συρίας.

Ο Φέλτμαν είπε επίσης ότι «οι βομβιστικές επιθέσεις με αυτοκίνητα έχουν αυξηθεί και ακτιβιστές ανέφεραν 250 θανάτους μόνο την Δευτέρα. Η σημερινή πορεία θα οδηγήσει τη Συρία στην καταστροφή της.