Κανένας ομογενής δεν βρίσκεται ανάμεσα στα 38 θύματα των βορειοανατολικών πολιτειών (17 στη Νέα Υόρκη), που χτυπήθηκαν από τον τυφώνα Sandy, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες.
Χιλιάδες ομογενείς, όμως, είναι ανάμεσα στα εκατομμύρια των πολιτών, μετρούν τις υλικές ζημιές που υπέστησαν σε σπίτια, επιχειρήσεις και αυτοκίνητα από πλημμύρες, πανίσχυρους ανέμους, πτώσεις δέντρων και διακοπές ηλεκτρισμού.
Για αρκετές ώρες, πολλά άτομα ελληνικής καταγωγής δεν μπορούσαν να επικοινωνήσουν με συγγενικά και φιλικά τους πρόσωπα στην Ελλάδα και την Κύπρο. Επίσης, ορισμένοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις οικίες και τα διαμερίσματά τους, αναζητώντας ασφαλέστερους χώρους.
«Είμαστε καλά, αυτό έχει σημασία. Οι ζημιές διορθώνονται», δήλωσε στο ΑΜΠΕ ο Κώστας Αργυρού, κάτοικος στο Γουάιτστοουν, της Νέας Υόρκης, που βυθίστηκε στο σκοτάδι.
Η Ελένη Καρυπίδη, η οποία ζει σε πολυκατοικία στο Νότιο Μανχάταν, συγκαταλέγεται στις 400 και πλέον χιλιάδες των Νεοϋορκέζων που μετακινήθηκαν λόγω πλημμυρών. «Η ταλαιπωρία είναι ασήμαντη μπροστά στο γεγονός ότι δεν κινδύνεψε η ζωή μας», ανέφερε στο ΑΜΠΕ, σημειώνοντας ότι «είναι τραγικό για εκείνους τους ανθρώπους, ανάμεσά τους και παιδιά, που σκοτώθηκαν από πτώση ενός δέντρου».
Σε γειτονιές όπου ζει μεγάλος αριθμός Ελλήνων στη Νέα Υόρκη, όπως στην Αστόρια, το Φλάσινγκ και το Μπρούκλιν, εκτός από διακοπές ρεύματος και πτώσεις δέντρων, δεν υπήρξαν μεγάλες καταστροφές, όπως σε παράκτιες περιοχές.
«Δυστυχώς, εδώ, πιο κάτω, σκοτώθηκε ένας 29χρονος όταν έπεσε ένα τεράστιο δέντρο πάνω στην στέγη του σπιτιού του», είπε ο Ανδρέας Μάρκου, σημειώνοντας ότι «έπρεπε όλοι να βρισκόμασταν στα υπόγεια των σπιτιών μας, γιατί τέτοιους δυνατούς άνεμους –είμαι 63 χρόνια στην Αμερική–, δεν θυμάμαι ποτέ».
Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν πληροφορίες ούτε και για μεγάλες καταστροφές σε ελληνικές εκκλησίες, σχολεία και κοινοτικά κέντρα της μητροπολιτικής περιοχής της Νέας Υόρκης, αλλά εκτιμάται ότι στο Νιου Τζέρσεϊ οι ζημιές θα είναι πολύ μεγαλύτερες για την ελληνοαμερικανική κοινότητα.
Πολλοί υποστηρίζουν ότι τα έγκαιρα μέτρα από τις πολιτειακές και δημοτικές αρχές συνέτειναν σημαντικά ώστε να μην υπάρξουν περισσότερα θύματα.
Πάντως, μεγάλη θεωρείται και η οικολογική καταστροφή, ενώ εκατομμύρια νοικοκυριά σε Νέα Υόρκη και Νιου Τζέρσεϊ εξακολουθούν να μην έχουν ηλεκτρισμό και το συγκοινωνιακό δίκτυο παρέλυσε, ίσως να είναι εκτός λειτουργίας για αρκετές ημέρες.
Οι εικόνες είναι πρωτοφανείς, με πλημμυρισμένες γειτονιές, ανάμεσά τους η Γουόλ Στριτ, καθώς και σήραγγες, υπόγειοι σταθμοί του μετρό, παρασυρμένα αυτοκίνητα στους δρόμους, εγκλωβισμένοι πολίτες, διασωστικές επιχειρήσεις του στρατού, φωτιές και ζημιές, που, υπολογίζεται ότι θα είναι δεκάδες δισεκατομμυρίων δολαρίων και θα ξεπεράσουν κατά πολύ τις αρχικές εκτιμήσεις.