Οι πολίτες της Βουλγαρίας θα κληθούν να απαντήσουν στο ερώτημα, εάν πρέπει η Βουλγαρία να συνεχίσει την ανάπτυξη της πυρηνικής ενέργειας, εγκαθιστώντας καινούργιο πυρηνικό σταθμό, σε δημοψήφισμα που θα γίνει σε δύο με τρεις μήνες.
Την ακριβή ημερομηνία θα προσδιορίσει ο πρόεδρος Ρόσεν Πλέβνελιεφ με διάταγμα του, όπως προβλέπει το Σύνταγμα.
Το πρώτο δημοψήφισμα μετά από 22 χρόνια εγκρίθηκε από τη Βουλή, με τις ψήφους των 113 βουλευτών του ΓΕΡΜΠ και μερικών ανεξάρτητων βουλευτών, που εδώ και μήνες παίζουν τον ρόλο του «δεκανικιού» του κυβερνώντος κόμματος. Κατά ψήφισαν εφτά βουλευτές του εθνικιστικού «ΑΤΑΚΑ».
Η αξιωματική αντιπολίτευση, κατόπιν πολιτικής πρωτοβουλίας της οποίας θα γίνει το δημοψήφισμα, αποχώρησε από την αίθουσα μαζί με τους βουλευτές του «Κινήματος Δικαιωμάτων και Ελευθεριών» (ΚΔΕ) καταγγέλλοντας ότι οι 770 χιλιάδες Βούλγαροι που υπέγραψαν για τη διενέργεια δημοψηφίσματος, ζήτησαν ο λαός να εκφράσει την ετυμηγορία του όχι γενικά και αφηρημένα, αλλά συγκεκριμένα υπέρ ή κατά της κατασκευής του σταθμού «Μπέλενε».
Αυτό τόνισε στην ομιλία του ο πρόεδρος του Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος (ΒΣΚ), Σεργκέι Στανίσεφ, σύμφωνα με τον οποίο «η κυβέρνηση κατέφυγε στο τέχνασμα αυτό ύστερα από μια σειρά από πανικόβλητες και αντιφατικές κινήσεις πολιτικής σχιζοφρένιας».
«Είναι καταδικασμένη η προσπάθεια της κυβέρνησης σας να σωθεί από το επερχόμενο ηχηρό χαστούκι των εκλογέων στην καταστροφική πολιτική, που θέλει να θάψει ένα μεγάλο σχέδιο που θα εξασφαλίσει την ενεργειακή ανεξαρτησία της Βουλγαρίας και την αυτόνομη ανάπτυξη της οικονομίας της για χρόνια και δεκαετίες, με απροκάλυπτο σκοπό να εξυπηρετήσει ξένα πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα», τόνισε ο κ. Στανίσεφ, απευθυνόμενος προς τους βουλευτές της πλειοψηφίας.
Από την πλευρά της, η πρόεδρος της ομάδας του ΓΕΡΜΠ, Ίσκρα Φιντόσοβα και άλλοι εκπρόσωποι της πλειοψηφίας επικαλέστηκαν νομοθετικούς περιορισμούς και τις διατάξεις του Συντάγματος που απαγορεύουν τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων για θέματα που έχουν σχέση με τον προϋπολογισμό και με αποφάσεις, που είναι στις αρμοδιότητες του Υπουργικού συμβουλίου. Επιπλέον, κατηγόρησαν την αριστερή αντιπολίτευση για «αδίστακτη λαϊκιστική και προεκλογική εκμετάλλευση του θέματος».
Ο πρώην πρωθυπουργός Ιβάν Κόστοφ ανήγγειλε, ότι ο κεντροδεξιός «Γαλάζιος συνασπισμός» δεν πρόκειται να λάβει μέρος στο δημοψήφισμα, ενώ θα καλέσει και όλους τους Βούλγαρους εκλογείς να κάνουν το ίδιο επειδή «η απόσβεση των δέκα δισεκατομμυρίων ευρώ που χρειάζονται για την κατασκευή του «Μπέλενε» θα πάρει 117 χρόνια, στην περίπτωση που το ρεύμα του νέου σταθμού κοστολογείται με τον ίδιο τρόπο με εκείνο που παράγει ο σταθμός «Κοζλοντούι».