Δεν αποκλείει την πιθανότητα να έγιναν λάθη κατά της διάρκεια των επεισοδίων της 16ης Αυγούστου η αστυνομία της Νότιας Αφρικής. Στα επεισόδια έχασαν τη ζωή τους 34 απεργοί μεταλλωρύχοι της Μαρικάνα από τα πυρά αστυνομικών.
Μιλώντας ενώπιον της επιτροπής έρευνας που συστάθηκε από τον πρόεδρο της χώρας Τζέικομπ Ζούμα για να διαλευκανθούν οι συνθήκες της τραγωδίας αυτής, ο δικηγόρος της αστυνομίας Ισμαήλ Σεμένγια εξήγησε ότι «η κατάσταση ήταν εκτός ελέγχου».
«Η αστυνομία δεν είχε σκοπό να σκοτώσει», υπογράμμισε ο Σεμένγια, ενώ πρόσθεσε ότι τα πυρά των αστυνομικών «ήταν μια απάντηση στον άμεσο κίνδυνο που διέτρεχαν». Κάποιοι αστυνομικοί άνοιξαν πυρ επειδή πίστεψαν ότι οι διαδηλωτές πυροβολούσαν εναντίον των συναδέλφων τους, εξήγησε ο δικηγόρος.
Η αστυνομία της Νότιας Αφρικής εξακολουθεί να ισχυρίζεται ότι βρισκόταν σε νόμιμη άμυνα, όμως ο Σεμένγια παραδέχθηκε ότι αστυνομικοί μετά τους πυροβολισμούς, που μεταδόθηκαν απευθείας από την τηλεόραση, κυνήγησαν διαδηλωτές στους γύρω λόφους.
Στη διάρκεια των επεισοδίων «σκοτώθηκαν 16 διαδηλωτές», σημείωσε ο δικηγόρος αναγνωρίζοντας ότι οι υπόλοιποι 18 σκοτώθηκαν από την αστυνομία αργότερα.
Προσπαθώντας να εξηγήσει πώς τα πράγματα έφτασαν ως την τραγωδία της 16ης Αυγούστου, ο Σεμένγια εξήγησε ότι η αστυνομία είχε προσπαθήσει να παίξει το ρόλο του μεσολαβητή τις προηγούμενες ημέρες, στη διάρκεια των οποίων έχασαν τη ζωή τους 10 άνθρωποι, μεταξύ αυτών και δύο αστυνομικοί.
Στις 16 Αυγούστου, οι διαδηλωτές, που παρά τις υποσχέσεις τους είχαν κρατήσει τα όπλα τους, πέρασαν τρεις φορές «μια κίτρινη γραμμή» που είχαν θέσει οι δυνάμεις ασφαλείας, σημείωσε ο Σεμένγια.
Στη συνέχεια οι αστυνομικοί αποφάσισαν να κάνουν χρήση πραγματικών πυρών, αφού δεν κατάφεραν να απωθήσουν τους διαδηλωτές με τα κανόνια νερού, τα δακρυγόνα και τις πλαστικές σφαίρες.
Από τα επεισόδια δεν υπήρξαν θύματα μεταξύ των αστυνομικών. Ο απολογισμός μεταξύ των διαδηλωτών ήταν 34 νεκροί, 78 τραυματίες και 270 συλλήψεις.
Εξάλλου ο Σεμένγια παραδέχθηκε ότι οι δυνάμεις ασφαλείας της Νότιας Αφρικής δεν είναι επαρκώς εκπαιδευμένες για να αντιμετωπίζουν ένα οργισμένο και οπλισμένο πλήθος.
«Αυτή η τραγωδία θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί, αν οι δύο πλευρές είχαν παίξει τον πραγματικό τους ρόλο», κατήγγειλε ο ίδιος, κατηγορώντας κυρίως τη διοίκηση της εταιρείας Lonmin, η οποία διαχειρίζεται το ορυχείο Μαρικάνα, ότι είχε αρνηθεί να διαπραγματευτεί με τους απεργούς.