Ο Λάκνταρ Μπραχίμι, διεθνής μεσολαβητής για τη Συρία θέλει να πείσει την κυβέρνηση της Συρίας και τους αντάρτες να αποδεχθούν μια κατάπαυση του πυρός και να επιτρέψουν την άφιξη παρατηρητών του ΟΗΕ στη χώρα, για να επιβλέψουν την εκεχειρία, ανέφεραν διπλωματικές πηγές.
Ο Μπραχίμι, ο οποίος ανέλαβε μεσολαβητής μετά την παραίτηση του Κόφι Άναν, τον Αύγουστο, περιόδευσε πρόσφατα στη Μέση Ανατολή για να πείσει όλες τις πλευρές να αποδεχτούν το σχέδιό του. Η πρότασή του πάντως, όπως ανέφεραν διπλωμάτες στον ΟΗΕ, είναι παρόμοια με το σχέδιο που προσπάθησε να εφαρμόσει, χωρίς επιτυχία, ο Άναν.
Διπλωματικές πηγές που γνωρίζουν το περιεχόμενο της πρότασης ανέφεραν ότι ούτε η συριακή κυβέρνηση ούτε η αντιπολίτευση ενδιαφέρονται να σταματήσουν τις συγκρούσεις που διαρκούν ήδη 19 μήνες και έχουν στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 30.000 ανθρώπους.
Δεν υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι η Σαουδική Αραβία ή το Κατάρ, δύο χώρες που μαζί με την Τουρκία κατηγορούνται από τη Δαμασκό ότι εξοπλίζουν και χρηματοδοτούν τους αντάρτες, βλέπουν ευνοϊκά την ιδέα του Μπραχίμι.
«Για όσο διάστημα το Συμβούλιο Ασφαλείας παραμένει σε αδιέξοδο λόγω της προστασίας που προσφέρουν στον Άσαντ (τον πρόεδρο της Συρίας) η Ρωσία και η Κίνα, δύσκολα μπορούμε να φανταστούμε ότι ο Άσαντ θα σταματούσε, εκτός και αν οι αντάρτες νικήσουν το στρατό του, πράγμα που δεν θα συμβεί σύντομα», είπε ένας Δυτικός διπλωμάτης.
Η Ρωσία και η Κίνα, όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, έχουν προβάλει βέτο σε τρεις αποφάσεις που καταδικάζουν τη συριακή κυβέρνηση και ζητούν τον τερματισμό της σύρραξης. Έχουν απορρίψει επίσης την ιδέα επιβολής κυρώσεων στη Δαμασκό.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Τεχεράνη, την Κυριακή, ο Μπραχίμι κάλεσε την ιρανική ηγεσία να βοηθήσει να σταματήσουν οι εχθροπραξίες στη Συρία κατά τη διάρκεια της ισλαμικής γιορτής Έιντ αλ Άντχα, που ξεκινά στις 25 Οκτωβρίου.
«Η βασική ιδέα είναι ότι η εκεχειρία αυτή θα μπορούσε να είναι η αρχή για κάτι πιο ουσιώδες. Αλλά δεν είναι σαφές πόσο ρεαλιστική είναι η ιδέα αυτή. Ο Άναν προσπάθησε και απέτυχε», είπε ένας Δυτικός διπλωμάτης.
Σύμφωνα πάντα με διπλωμάτες, αν υπάρξει μια εκεχειρία η υπηρεσία Ειρηνευτικών Αποστολών του ΟΗΕ θα μπορούσε θεωρητικά να συγκροτήσει μια δύναμη από 3.000 παρατηρητές οι οποίοι θα διασφάλιζαν ότι δεν θα ξαναρχίσουν οι συγκρούσεις. Υψηλόβαθμος διπλωμάτης του Οργανισμού διευκρίνισε πάντως ότι τα σχέδια αυτά είναι καθαρώς θεωρητικά και μέχρι στιγμής καμία δυτική χώρα δεν έχει υποσχεθεί ότι θα συμμετάσχει με στρατιώτες σε μια τέτοια δύναμη.
Με βάση το σχέδιο εκεχειρίας του Κόφι Άναν, περίπου 300 παρατηρητές και άλλοι 100 εμπειρογνώμονες αναπτύχθηκαν στη Συρία τον Απρίλιο για να επιτηρήσουν την κατάπαυση του πυρός, η οποία πάντως δεν επιτεύχθηκε ποτέ. Καθώς η κρίση επιδεινωνόταν το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν ανανέωσε τη θητεία της αποστολής και οι άοπλοι παρατηρητές αποχώρησαν τον Αύγουστο.