Να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη επέλεξε ο Αμερικανός πρόεδρος, ανακοινώνοντας νέα μέτρα για την ανάκαμψη της οικονομίας και παρά την περαιτέρω αύξηση του δημοσιονομικού ελλείμματος και μάλιστα σε περίοδο κρίσης.

Κύρια προτεραιότητα είναι τόσο η ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας που
κινείται με βραδείς ρυθμούς όσο και η μείωση της ανεργίας (η οποία αυξήθηκε
στο 9,6% τον Αύγουστο), δηλώνουν Λευκός Οίκος και υπουργείο Οικονομικών παρά τις επικρίσεις της αντιπολίτευσης για ανευθυνότητα.

Η κυβέρνηση θεωρεί ότι μόνο η επιστροφή σε σταθερή ανάπτυξη θα επιτρέψει στο κράτος να απελευθερώσει τους αναγκαίους πόρους για την αντιμετώπιση των ελλειμμάτων.

Ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε  τρία νέα προγράμματα κατ΄εφαρμογήν της κεϋνσιανής θεωρίας, σύμφωνα με την οποία τα κράτη μπορούν να χρεωθούν για να επιτύχουν την ανάκαμψη της οικονομίας τους σε περίοδο κρίσης, υπό την προϋπόθεση επιστροφής σε μία βιώσιμη δημοσιονομική κατάσταση σε περίοδο οικονομικής ανάπτυξης.

Για την ενίσχυση της απασχόλησης και της ζήτησης, πρότεινε σχέδιο ανανέωσης και ανάπτυξης των υποδομών στον τομέα των μεταφορών κόστους 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε έξι χρόνια.

Ανακοίνωσε επίσης την πρόθεσή του να επιτρέψει στις επιχειρήσεις να εξαιρέσουν από τη φορολογία τους το κόστος των επενδύσεων που θα πραγματοποιηθούν το 2011, γεγονός που θα σημαίνει διαφυγόντα έσοδα ύψους 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε περίοδο δύο ετών για το αμερικανικό κράτος.

Ο Μπαράκ Ομπάμα επιδιώκει επίσης να θέσει σε εφαρμογή ένα σχέδιο φορολογικών ελαφρύνσεων για τις επιχειρήσεις που επενδύουν στον τομέα της έρευνας, το οποίο θα σημαίνει για το κράτος απώλεια εσόδων ύψους 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε μία περίοδο 10 ετών.