Το NATO κατηγόρησε επισήμως τη Ρωσία για παραβίαση της Συνθήκης Πυρηνικών Δυνάμεων Μέσου Βεληνεκούς (INF) του 1987, με την Ουάσινγκτον να παραδίδει τελεσίγραφο 60 ημερών στην Μόσχα να ομολογήσει τις ρωσικές παραβιάσεις -κατά τις ΗΠΑ- της Συνθήκης.
Σε αντίθετη περίπτωση, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο διεμήνυσε ότι η Ουάσινγκτον θα αναγκαστεί να ξεκινήσει εξάμηνη διαδικασία αποχώρησης από την Συνθήκη.
«Οι Σύμμαχοι κατέληξαν ότι η Ρωσία έχει αναπτύξει και τοποθετήσει ένα πυραυλικό σύστημα, το 9M729, που αποτελεί παραβίαση της Συνθήκης INF και εγείρει σημαντική απειλή στην ευρωατλαντική ασφάλεια», ανέφεραν οι υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ σε ανακοίνωσή τους μετά από συνάντηση που είχαν στις Βρυξέλλες, όπως μεταδίδουν το Reuters και το Γαλλικό Πρακτορείο και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
«Στηρίζουμε σθεναρά τα ευρήματα των ΗΠΑ ότι η Ρωσία παραβιάζει ουσιωδώς τις υποχρεώσεις της βάση της Συνθήκης INF», συνεχίζει το ανακοινωθέν.
Η Συνθήκη, που είχε συναφθεί με τη Σοβιετική Ένωση το 1987, απαγόρευε την ανάπτυξη, την παραγωγή ή την αποθήκευση πυραύλων με πυρηνικές κεφαλές και δραστικό βεληνεκές από 500 μέχρι 5.000 χιλιόμετρα.
Η Ρωσία έχει αναπτύξει «πολλές ταξιαρχίες με πυραύλους SSC-8», δήλωσε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, αναφερόμενος στο σύστημα πυραύλων 9M729, το οποίο η Ουάσινγκτον πιστεύει ότι έχει δραστικό βεληνεκές που υπερβαίνει τα 500 χλμ., άρα κατ’ αυτήν παραβιάζει την INF.
«Το βεληνεκές τους θέτει άμεση απειλή στην Ευρώπη» δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου, μετά τη συνάντηση με τους νατοϊκούς ομολόγους του.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανήγγειλε την 20ή Οκτωβρίου ότι οι ΗΠΑ θα αποχωρήσουν από την INF. Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησε να «προστατευθεί» η Συνθήκη, που χαρακτήρισε «κρίσιμη για την ασφάλεια» της Γηραιάς Ηπείρου και του κόσμου.
Για να αναθεωρήσει η Ουάσινγκτον την απόφασή της να καταγγείλει τη σύμβαση INF, πρέπει από τη μια η Ρωσία να «παραδεχθεί» ότι επιδόθηκε σε προσπάθεια «εξαπάτησης» των ΗΠΑ και, από την άλλη, να καταστρέψει τους πυραύλους που την παραβιάζουν.