Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ παρουσίασε σήμερα στη βουλή ένα σχέδιο επενδύσεων με σκοπό την τόνωση της απασχόλησης και απαίτησε η ψήφισή του να συνοδευτεί από μια ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνησή του, η οποία έχει απολέσει μεγάλο μέρος της δημοτικότητάς της.

«Η προτεραιότητά μας είναι να διατηρήσουμε με κάθε τίμημα την ανάπτυξη, έστω πιο αργή, για να προστατεύσουμε την απασχόληση», δήλωσε ο Τουσκ, τον οποίο αποδοκιμάζει το 44% των Πολωνών, έναντι ενός 26% το οποίο εγκρίνει το έργο του στην πρωθυπουργία, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου TNS Polska.

Το ποσοστό της ανεργίας έφτασε τον Σεπτέμβριο το 12,5% του ενεργού εργατικού δυναμικού, ή περίπου τα 2 εκατ. ανέργους στη χώρα των 38 εκατ. κατοίκων.

Ο Τουσκ ανακοίνωσε μεταξύ άλλων μια επένδυση 60 δισεκ. ζλότι (15 δισεκ. ευρώ) για την ανάπτυξη του τομέα της ενέργειας ως το 2020, με την κατασκευή νέων ηλεκτροπαραγωγικών συμβατικών εργοστασίων, ένα εργοστάσιο φυσικού αερίου και νέους αγωγούς μεταφοράς.

Υποσχέθηκε την δημιουργία ενός ειδικού ταμείου επενδύσεων ύψους 10 δισεκ. ευρώ, το οποίο θα διαχειρίζεται η κρατική τράπεζα BGK, με στόχο την τόνωση της αγοράς εργασίας ως το 2015. Το ταμείο αυτό θα τροφοδοτείται με ποσά και από άλλες δημόσιες επιχειρήσεις, ανέφερε, δεσμευόμενος ότι δεν θα επιβαρυνθεί το δημόσιο χρέος.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, ακόμα, ο Τουσκ υποσχέθηκε ότι η κατασκευή αυτοκινητοδρόμων και ο εκσυγχρονισμός του πολωνικού οδικού δικτύου, το οποίο «ασθμαίνει», θα συνεχιστεί με πάνω από 10 δισεκ. ευρώ σε μια περίοδο τριών ετών.

Επίσης υποσχέθηκε ότι «ο εκσυγχρονισμός των σιδηροδρόμων» θα συνεχιστεί με την επένδυση 7,5 δισεκ. ευρώ ως το 2015 και την προκήρυξη μειοδοτικού διαγωνισμού το 2013 για την απόκτηση νέων συρμών.

Παράλληλα, ο Τουσκ παρουσίασε ένα πρόγραμμα υπέρ «της οικογένειας», καθώς η Πολωνία έχει ένα από τα πιο χαμηλά ποσοστά γεννητικότητας στον κόσμο. Ανακοίνωσε ένα σχέδιο για την παράταση για ένα χρόνο της άδειας μητρότητας, με καταβολή του 80% του μισθού, και την προώθηση της κατασκευής νέων βρεφονηπιακών σταθμών και νηπιαγωγείων.

«Δεν υπάρχει άλλος δρόμος για την Πολωνία από το να διατηρήσει την ανάπτυξη διαμέσου επενδύσεων. Η Πολωνία έχει μια αληθινή ευκαιρία να προασπίσει την οικονομική ανάπτυξη και να την κάνει να μεταφραστεί σε περισσότερες θέσεις εργασίας».

Η ανάπτυξη στην Πολωνία θα επιβραδυνθεί στο 2,1% το 2013, προβλέπει η κεντρική τράπεζα. Ο ρυθμός αυτός θεωρείται υγιής, εάν συγκριθεί με τους αντίστοιχους δείκτες των χωρών-εταίρων της στην ΕΕ, αλλά έχει υποδιπλασιαστεί από πέρυσι.

Ένα μέρος των επενδύσεων θα χρηματοδοτηθεί με ευρωπαϊκά κονδύλια και ένα άλλο μέρος θα χρηματοδοτηθεί μέσω της μόχλευσης των πολωνικών κεφαλαίων, είπε ο Τουσκ.

Η Πολωνία είναι η μόνη χώρα της ΕΕ η οποία δεν έχει αντιμετωπίσει ύφεση τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Όμως η Βαρσοβία έχει δαπανήσει το μεγαλύτερο μέρος των κονδυλίων από τα ταμεία στήριξης της ΕΕ και το επόμενο πρόγραμμα δεν αναμένεται να αρχίσει πριν περάσουν δύο χρόνια, επομένως η κυβέρνηση Τουσκ χρειαζόταν να βρει πηγές χρηματοδότησης το συντομότερο.

Η κεντρώα κυβέρνηση του Τουσκ, που έχουν σχηματίσει η Πλατφόρμα Πολιτών (PO) του πρωθυπουργού και το κόμμα των αγροτών (PSL), έχει πλειοψηφία 234 εδρών επί συνόλου 460 στην κάτω βουλή.