Φορώντας μίνι φούστες που ίσα που καλύπτουν τους μηρούς τους, δύο κορίτσια ανεβαίνουν στη φωτισμένη με νέον σκηνή και αρχίζουν να λικνίζονται ακολουθώντας την ποπ μουσική. Η δουλειά τους είναι μία: να εξευμενίσουν τα πνεύματα!
Καθώς το φόντο αλλάζει χρώμα και τα πυροτεχνήματα διαδέχεται ο νυχτερινός ουρανός της Ταϊβάν, το σόου κλιμακώνεται με pole-dancing και στριπτίζ μπροστά σε κοινό που αποτελείται από άνδρες, γυναίκες και… παιδιά.
«Είναι σκληρή δουλειά αλλά πρέπει κάπως να ζήσω», λέει η 18χρονη En En, ξέπνοη, μόλις έχει γδυθεί στο θρησκευτικό φεστιβάλ.
Με την εμφάνισή της η En En έβγαλε περίπου 75 ευρώ . Για να τα εισπράξει ξεκίνησε από τη σκηνή αλλά συνέχισε ανάμεσα στο κοινό όπου επιτρέπει στους άνδρες να την αγγίξουν έναντι φιλοδωρημάτων.
Η παραδοσιακή θρησκεία στην Ταϊβάν αποτελεί ένα μοναδικό μείγμα του πνευματικού και του γήινου και μία από τις πιο εντυπωσιακές εκδηλώσεις της είναι η εμφάνιση στρίπερ που προσλαμβάνονται για να κάνουν το σόου τους σε φεστιβάλ, γάμους, ακόμα και κηδείες.
Τα κορίτσια εργάζονται σε «ηλεκτρικά λουλούδια-αυτοκίνητα» που είναι σχεδιασμένα και εξοπλισμένα για να μετατρέπονται σε σκηνή με μουσική και φωτισμό, ούτως ώστε να γίνονται εμφανίσεις σε μικρές πόλεις ή και αγροτικές περιοχές.
«Τα κορίτσια δίνουν ένα σόου για τους θεούς και τα πνεύματα, για να πάρουν την ευλογία τους», δήλωσε εκπρόσωπος του ναού Wu Fu, σημαντικό ταοϊστικό ναό στην Taoyuan.
«Έγιναν μέρος της θρησκείας και της λαϊκής μας παράδοσης».
Στα 26 της η Chiang Pei-ying είναι ήδη βετεράνος performer με σχεδόν… είκοσι χρόνια εμπειρίας! Έχει ταξιδέψει σε όλη την Ταϊβάν με τον πατέρα της και τις δύο αδελφές της για να δίνουν τέτοια σόου τόσο για το ζωντανό όσο και για το… νεκρό κοινό.
Η Chiang έκανε το ντεμπούτο της όταν ήταν νήπιο επειδή της άρεσε να τραγουδά και να χορεύει στη σκηνή κι έγινε στη συνέχεια διάσημη: το 20λεπτο σόου με τις αδελφές της το χρέωναν περίπου 2700 δολάρια ΗΠΑ!
Λέει πως απολαμβάνει τη δουλειά της παρότι μερικές φορές έρχεται αντιμέτωπη με παράξενα αιτήματα όπως να χορέψει ανάμεσα σε φέρετρα και να τραγουδήσει για τους νεκρούς σε κηδείες.
«Το να κάνεις σόου για τους νεκρούς είναι το ίδιο με το να κάνεις σώου για τους ζωντανούς», λέει.
Ο ανθρωπολόγος στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καρολίνα Marc Moskowitz είχε γυρίσει το 2011 ένα ντοκιμαντέρ για το θέμα με τίτλο «Dancing for the Dead: Funeral Strippers in Taiwan».
Δείτε το βίντεο…