Καταβάλλονται προσπάθειες να αμβλυνθεί η οργή Κινέζων αξιωματούχων οι οποίοι εκλαμβάνουν ως «ταπείνωση» τις βιομετρικές θεωρήσεις που το Παρίσι έθεσε πρώτο σε εφαρμογή σε ευρωπαϊκό επίπεδο, διαβεβαίωσε η Γαλλίδα υφυπουργός αρμόδια για τους Γάλλους του Εξωτερικού, Ελέν Κόνουεϊ Μουρέ.

Η κ. Μουρέ διαβεβαίωσε τους Κινέζους συνομιλητές της ότι η Γαλλία προσπαθεί να πείσει τους Ευρωπαίους εταίρους της να επωφεληθούν οι ξένοι διπλωμάτες από μια εξαίρεση από τη λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων για την είσοδο στον χώρο Σένγκεν.

«Περιμένουν από εμάς μια χειρονομία που θα δείχνει ότι δεν έχουμε εφαρμόσει αυτό το μέτρο για να τους ταπεινώσουμε ή για να εμποδίσουμε μια κινητικότητα από την πλευρά τους, και αυτή η χειρονομία, πιστεύω, είναι απαραίτητη», δήλωσε η υπουργός.

Κινέζοι διπλωμάτες που εδρεύουν στην Αφρική και έκαναν ένα σταθμό στο Παρίσι, στο δρόμο προς την Κίνα, αισθάνθηκαν πολύ άσχημα όταν τους επιβλήθηκε η φωτογράφηση του προσώπου τους και λήψη των δακτυλικών τους αποτυπωμάτων, στοιχεία ταυτότητας που είναι πλέον υποχρεωτικά.

Η Κίνα αντιδρώντας σε αυτό περιέπλεξε σημαντικά τη διαδικασία απόκτησης κινεζικών θεωρήσεων για τους Γάλλους υπηκόους.