«Εντελώς λάθος» ήταν το σχόλιό του ότι 47% των Αμερικανών που δεν φορολογούνται έχουν νοοτροπία «θυμάτων», το οποίο καταγράφηκε εν αγνοία του σε βίντεο και προκάλεσε σάλο στην προεκλογική εκστρατεία, παραδέχθηκε ο Μιτ Ρόμνεϊ.

«Σε μια εκστατεία με εκατοντάδες, ακόμη και χιλιάδες ομιλίες και συνεντεύξεις, εδώ κι εκεί θα πεις κάτι που δεν θα βγει σωστά», παραδέχθηκε ο ρεπουμπλικανός υποψήφιος για το Λευκό Οίκο μιλώντας στο συντηρητικό τηλεοπτικό κανάλι Fox News.

«Στην προκειμένη περίπτωση, είπα κάτι εντελώς λάθος», είπε ο Ρόμνεϊ, υπαναχωρώντας στις δηλώσεις του που είχε ωστόσο προηγουμένως υπερασπιστεί επί της ουσίας.

Αρχικά, υπενθυμίζει το ΑΜΠΕ είχε παραδεχθεί πως η διατύπωσή του δεν ήταν «κομψή», ωστόσο είχε επιμείνει στην άποψή του και είχε εξηγήσει πως μιλούσε για εκλογική αριθμητική.

Η δημοσίευση το Σεπτέμβριο από τον ιστότοπο Mother Jones ενός βίντεο που είχε τραβηχτεί μυστικά το Μάιο σε μια δεξίωση συγκέντρωσης κεφαλαίων είχε προκαλέσει σάλο στην προεκλογική εκστρατεία.

Στο βίντεο αυτό ο Ρόμνεϊ φαίνεται να διαβεβαιώνει πως «47% (των Αμερικανών) θα ψηφίσουν τον πρόεδρο ό,τι κι αν συμβεί. Υπάρχουν 47% των ανθρώπων οι οποίοι είναι μαζί του, που εξαρτώνται από την κυβέρνηση, που πιστεύουν ότι είναι θύματα, που πιστεύουν ότι η κυβέρνηση οφείλει να ασχοληθεί μαζί τους (…) Είναι άνθρωποι που δεν πληρώνουν φόρους».

Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα εξέπληξε τους υποστηρικτές του όταν δεν ανέφερε το βίντεο αυτό στην τηλεοπτική αναμέτρηση της Τετάρτης με τον Ρόμνεϊ.