Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, λίγους μήνες πριν από τις ευρωπαϊκές εκλογές, μοιάζει να θέλει να κεφαλαιοποιήσει τη συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα για να είναι βασικός πρωταγωνιστής στο γίγνεσθαι της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, γράφει η Le Figaro. Η επιστροφή του στην πολιτική αρένα γίνεται κάθε μέρα όλο και πιο αισθητή και η επίσκεψή του στην Αθήνα έχει τα χαρακτηριστικά ενός αρχηγού κράτους. Έγινε δεκτός από τέσσερις υπουργούς, υφυπουργούς και αναπληρωτές υπουργούς, καθώς και τον δήμαρχο της Αθήνας στην επίσκεψή του στον καταυλισμό του Ελαιώνα, του παρατέθηκε δείπνο από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, ενώ σήμερα συναντά τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, θα επισκεφθεί τη Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή και θα συναντήσει επιχειρηματίες.
Ο πρώην πρόεδρος δηλώνει ότι δεν έχει εγκαταλείψει ποτέ την πολιτική σκηνή και κυρίως την ευρωπαϊκή του δέσμευση. Μέσω της ευρωπαϊκής διαβούλευσης ο Ολάντ θέλει πάνω απ’ όλα να διαδραματίσει έναν ρόλο στην αριστερά. Για αυτό τον λόγο η 48ωρη επίσκεψή του στην Αθήνα αποτελεί μια σημαντική φάση στην εκστρατεία του για την επανάκτηση της εξουσίας. Πριν την επίσκεψή του κατέθετε στην εφημερίδα «Τα Νέα» το όραμά του για «την Ευρώπη του αύριο, που πρέπει να προχωρήσει πιο γρήγορα, πιο μακριά και με λίγα κράτη μόνο», μία άποψη που υπερασπίσθηκε σε συζήτηση με γαλλόφωνους νέους, στο Γαλλικό Ινστιτούτο της Αθήνας. Εξέφρασε, επίσης, την άποψή του για τις οικονομικές πολιτικές που υπέστη η Ελλάδα και υπενθύμισε «τους κινδύνους των υπερβολικά φιλελεύθερων πολιτικών που οδηγούν στην άνοδο του λαϊκισμού». Αν και προς το παρόν δεν επιστρέφει επίσημα στην γαλλική πολιτική σκηνή, δεν διστάζει να φωτογραφηθεί ως μελλοντικός υποψήφιος, στο λιμάνι του Πειραιά για το εξώφυλλο του Paris Match, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Από την πλευρά της η Liberation γράφει ότι κατά τη διάρκεια της διάλεξής του στο Γαλλικό Ινστιτούτο της Αθήνας, ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας τόνισε ότι «εγκαταλείποντας την γαλλική Προεδρία δεν εγκατέλειψε την πολιτική ζωή, γιατί είναι η δέσμευσή του και θα το κάνει ως τη τελευταία του πνοή». Για την ώρα αναζητεί εμφανώς μια δεύτερη ευρωπαϊκή πνοή.
Συνοδευόμενος από τον πιστό πρώην υπουργό Οικονομικών του Μισέλ Σαπέν, ο Ολάντ μετά τον Ομπάμα και τον Μακρόν ήρθε με τη σειρά του στο λίκνο της δημοκρατίας, εκθέτοντας τα σχέδια του για την Ευρώπη. Το πρόγραμμα της επίσκεψής του έχει, μια γεύση που υπογραμμίζει τη συμμετοχή του σε δύο από τις κρίσεις που αντιμετώπισε κατά την πενταετή θητεία του: το ψυχόδραμα του πρώτου εξαμήνου του 2015, κατά το οποίο η Ελλάδα παρά λίγο να εξέλθει από την ευρωζώνη, και το μεταναστευτικό ζήτημα που δίχασε για αρκετούς μήνες τους Ευρωπαίους ηγέτες και επιδείνωσε τις εθνικιστικές αντιδράσεις.
Γίνεται αναφορά στην επίσκεψή του στον προσφυγικό καταυλισμό του Ελαιώνα, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα δέχθηκε περισσότερο από ένα εκατομμύριο μετανάστες το 2015 και 2016, ενώ 50.000 βρίσκονται ακόμα στην ηπειρωτική χώρα ή στα νησιά, αναμένοντας την έγκριση για να καταλήξουν στη βόρεια Ευρώπη. Δίπλα στους υπουργούς Μεταναστευτικής Πολιτικής και Υγείας, ο Ολάντ θέλησε «να δείξει αυτό που η Ευρώπη είναι ικανή να κάνει με τις αξίες, όπως την αλληλεγγύη που εφαρμόζεται εδώ», τονίζοντας ότι θα πρέπει να υπερασπιζόμαστε την Ευρώπη όταν δραστηριοποιείται. Πριν από τη σημερινή συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα, ο Ολάντ δήλωσε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται πλήρως στην ευρωπαϊκή αριστερά, όπως το αντιλαμβάνομαι». Αν και δεν φαίνεται να αναλαμβάνει ρόλο σε αυτή την ευρωπαϊκή εκστρατεία, ο πρώην πρόεδρος φαίνεται να θέλει να βοηθήσει στην ανασύνταξη του πολιτικού τοπίου σε αυτή την «Ευρώπη του μέλλοντος», καταλήγει η Liberation.