Οι λευκοί της λαϊκής τάξης στις ΗΠΑ θα προτιμήσουν τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων Μιτ Ρόμνεϊ στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, είναι πιο διχασμένοι απ’ ό,τι πιστεύεται σε κοινωνικά θέματα και δεν αισθάνονται πιο κοντά στο υπερσυντηρητικό Κίνημα του Τσαγιού απ’ ότι οι άνθρωποι με πανεπιστημιακό πτυχίο, όπως αποκαλύπτει μια έρευνα που δημοσιεύθηκε σήμερα.
Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, οι ψηφοφόροι αυτής της κατηγορίας του πληθυσμού υποστηρίζουν τον Μιτ Ρόμνεϊ σε ποσοστό 48%, έναντι 35% που υποστηρίζει τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που διενεργήθηκε τον Αύγουστο από το αμερικανικό ινστιτούτο PRRI.
Μόλις το 13% των λευκών της λαϊκής τάξης αισθάνεται ότι τους εκφράζει το Κίνημα του Τσαγιού, λίγο περισσότεροι από το 10% των διπλωματούχων με την ίδια άποψη, επισημαίνει η δημοσκόπηση με τίτλο: «Πέρα από τον Θεό και τα όπλα: κατανόηση της πολυπλοκότητας της αμερικανικής, λαϊκής τάξης».
Στον αμερικανικό Νότο, το 62% των λευκών της λαϊκής τάξης υποστηρίζει τον ρεπουμπλικάνο υποψήφιο, έναντι του 22% που λέει ότι θα ψηφίσει τον Ομπάμα, όμως η δημοτικότητα του Ρόμνεϊ είναι μικρότερη στις γυναίκες και τους καθολικούς, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση.
Παρόλα αυτά, οι ψηφοφόροι αυτοί δεν φαίνεται να ενθουσιάζονται με κανέναν από τους δύο υποψήφιους για τις προεδρικές εκλογές. Λιγότεροι από τους μισούς έχουν θετική άποψη για τον Ρόμνεϊ (45%), αλλά και για τον νυν πρόεδρο (44%).
Όσον αφορά τα κοινωνικά ζητήματα αυτά φαίνεται να έχουν λιγότερη σημασία απ’ όση νομίζουν οι υποψήφιοι. Το θέμα της άμβλωσης ή του γάμου μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου παίζει καθοριστικό ρόλο στην ψήφο λιγότερου από ενός ψηφοφόρου στους 20.
Αν και οι Ρεπουμπλικάνοι τάσσονται ανοικτά κατά της άμβλωσης, οι μισοί ερωτηθέντες (50%) εκτιμούν ότι η άμβλωση θα πρέπει να είναι νόμιμη σε όλες ή στις περισσότερες περιπτώσεις, έναντι του 45% που έχει αντίθετη γνώμη. Το 50% είναι αντίθετο στον γάμο μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου, όμως το 43% είναι υπέρ, ένα ακόμη σημείο στο οποίο διαφωνούν με τον Ρόμνεϊ.
Στο ζήτημα της οικονομίας, το 70% πιστεύει ότι το οικονομικό σύστημα ευνοεί τους πλούσιους και το 53% ότι η χώρα δεν δίνει ίσες ευκαιρίες σε όλους.
Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε από τις 2 ως τις 15 Αυγούστου σε 2.501 ενήλικες.