H μεγαλύτερη μεταπολεμική αστυνομική επιχείρηση στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη στο πλαίσιο της μάχης κατά του οργανωμένου εγκλήματος βρίσκεται σε εξέλιξη. Σύμφωνα με την κρατική εισαγγελία της χώρας, μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί δεκάδες άτομα.

Σημειώνεται ότι οι έρευνες της αστυνομίας έχουν στόχο εγκληματικές οργανώσεις, μέλη των οποίων θεωρούνται ύποπτα για έξι δολοφονίες και για ληστείες που διαπράχθηκαν τα τελευταία δέκα χρόνια.

Οι έρευνες και οι συλλήψεις είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας των βοσνιακών δικαστικών και αστυνομικών αρχών με τις αρμόδιες αρχές γειτονικών χωρών, στις οποίες διέμεναν κάποιοι από τους ύποπτους.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται: «Η επιχείρηση είναι η πιο ολοκληρωμένη δράση στη μάχη κατά του οργανωμένου εγκλήματος στη μετά-Ντέιτον Βοσνία και αποτελεί αποφασιστικό πλήγμα στο οργανωμένο έγκλημα σε ολόκληρη την επικράτειά της». Εκτός από τις δολοφονίες και τις ληστείες με λεία πολλών εκατομμυρίων ερευνώνται και υποθέσεις λαθρεμπορίου ναρκωτικών.

Ακόμη, τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης της χώρας μετέδωσαν ότι η αστυνομία προχώρησε σε εφόδους σε κτίρια και καταστήματα στην περιοχή του Σαράγεβο, συμπεριλαμβανομένου του ξενοδοχείου «Casa Grande», ιδιοκτησίας του Νάσερ Κελιμέντι.

Νωρίτερα φέτος, με απόφαση του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, το όνομα του Νάσερ Κελιμέντζι εγγράφηκε στη «μαύρη λίστα» των ατόμων, στα οποία απαγορεύθηκε η είσοδος στις ΗΠΑ λόγω διασυνδέσεων με το οργανωμένο έγκλημα. Οι αμερικανικές αρχές, όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, θεωρούν το Κελιμέντι αρχηγό ενός από τα μεγαλύτερα και καλύτερα οργανωμένα κυκλώματα του οργανωμένου εγκλήματος στα Βαλκάνια που έχει ανάμειξη σε δολοφονίες, ληστείες και λαθρεμπόριο ναρκωτικών. Μέχρι σήμερα, ο Νάσερ Κελιμέντι δεν έχει συλληφθεί ούτε έχει βρεθεί αντιμέτωπος με κατηγορίες στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη.