Απογοητευμένος από το γεγονός ότι δεν έχει εδραιωθεί η έννομη τάξη στο βόρειο Κόσοβο δήλωσε ο ύπατος εκπρόσωπος της διεθνούς κοινότητας στην περιοχή Πίτερ Φέιθ, τονίζοντας την ανάγκη να μπει και ο βορράς στην «ατζέντα», όπως χαρακτηριστικά είπε.
Με αφορμή την απόφαση της Διεθνούς Ομάδας Καθοδήγησης, πους συνεδρίασε, χθες, στην Πρίστινα και αποφάσισε τον τερματισμό της επιτηρούμενης ανεξαρτησίας του Κοσόβου, ο Ολλανδός διπλωμάτης, χωρίς να αποκλείει επίλυση του προβλήματος σε συνεργασία με το Βελιγράδι, υπογράμμισε πως οι αρχές της Πρίστινας θα πρέπει να ξεκινήσουν επαφές και επικοινωνία με τους κατοίκους του βορρά.
«Μία άλλη προσέγγιση είναι ο διάλογος με το Βελιγράδι, καθώς το βόρειο Κόσοβο ήταν ήδη προβληματικό, υπό την έννοια ότι οι αρχές της Πρίστινας δεν έχουν κανέναν έλεγχο εκεί και οι κάτοικοι ‘βλέπουν’ περισσότερο προς το Βελιγράδι απ’ ό,τι προς την Πρίστινα» τόνισε ο κ. Φέιθ, σύμφωνα με δημοσίευμα του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων.
Σημείωσε παράλληλα πως γίνονται προσπάθειες από την κυβέρνηση της Πρίστινας για επίλυση αυτού του ζητήματος στη βάση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας του Κοσόβου κι εκτίμησε πως θα μπορούσε να βρεθεί λύση μέσω μίας ευρύτερης ευρωπαϊκής προοπτικής.
«Η διεθνής κοινότητα δεν μπορεί ν’ αλλάξει τις αρχές στο βορρά, αλλά η κυβέρνηση μπορεί να τείνει χείρα φιλίας και συμφιλίωσης και να διασφαλίσει ένα καλύτερο μέλλον για τους κατοίκους εκεί» υπογράμμισε ο Ολλανδός διπλωμάτης.
Δήλωσε ακόμη πως η διεθνής κοινότητα είναι ικανοποιημένη από το γεγονός ότι το Σχέδιο Αχτισάαρι έχει εφαρμοστεί στο μεγαλύτερο βαθμό και σημείωσε ότι το τέλος της επιτηρούμενης ανεξαρτησίας θα συμβάλλει στην περαιτέρω πρόοδο του Κοσόβου, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή του πορεία.
«Το Κόσοβο έχει κάνει καλή δουλειά» δήλωσε ο κ. Φέιθ, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η θητεία του στην περιοχή ολοκληρώθηκε. Διαβεβαίωσε δε τις αρχές της Πρίστινας ότι θα έχουν πάντα τη φιλία και τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ.
Ο πρώην ειδικός απεσταλμένος του ΓΓ του ΟΗΕ Μάρτι Αχτισάαρι δήλωσε ότι επιτυχία για το Κόσοβο και τη Σερβία δεν είναι οι χειραψίες και τα πρωτοσέλιδα, αλλά η συνεχής και με προσήλωση εφαρμογή «του σχεδίου (του ίδιου- Σχέδιο Αχτισάαρι), που πάντα έδινε απτά αποτελέσματα».
Ο κ. Αχτισάαρι απευθύνθηκε προς τους εκπροσώπους των αρχών του Κοσόβου, τονίζοντας πως τώρα όλα είναι στα χέρια τους, σημειώνοντας πως το Κόσοβο θα εξακολουθήσει να είναι υπό τον έλεγχο της ΕΕ, μέσω της Έκθεσης Προόδου.
Απευθυνόμενος στα μέλη της βουλής του Κοσόβου, με αφορμή τον τερματισμό της επιτηρούμενης ανεξαρτησίας, ο κ. Αχτισάαρι σημείωσε πως γιορτάζεται η πλήρης και τελική υιοθέτηση των αρχών και δομών ενός προσχεδίου μίας κυρίαρχης, πολυεθνοτικής δημοκρατίας, που ονομάζεται Κόσοβο, στο πλαίσιο των όσων ο ίδιος είχε προτείνει στη διεθνή κοινότητα πριν από περίπου μία πενταετία.
Ο Φρανκ Γούισνερ, πρώην απεσταλμένος των ΗΠΑ στις συνομιλίες για το καθεστώς του Κοσόβου, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Σερβία και το Κόσοβο μπορούν να πετύχουν τη συμφιλίωση μέσω διαλόγου.
Απευθυνόμενος στα μέλη της βουλής του Κοσόβου με αφορμή τον τερματισμό της επιτηρούμενης ανεξαρτησίας, ο κ. Γουίσνερ χαρακτήρισε πολύ σημαντικό το να βελτιωθούν οι σχέσεις του Βελιγραδίου με την Πρίστινα, γι’ αυτό και, όπως υπογράμμισε, οι ΗΠΑ στηρίζουν το διάλογο.
«Παρά το γεγονός ότι η Σερβία δεν αναγνωρίζει την ανεξαρτησία του Κοσόβου, η εξουσία της Πρίστινας θα πρέπει να επεκταθεί σ’ ολόκληρη την επικράτεια του Κοσόβου» είπε και πρόσθεσε πως οι Σέρβοι στο Κόσοβο θα πρέπει να έχουν όλα τα δικαιώματα, που προβλέπονται στο Σχέδιο Αχτισάαρι.
Τον τερματισμό της επιτηρούμενης ανεξαρτησίας του Κοσόβου χαιρέτισε από την πλευρά του και ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντο Βεστερβέλε, υπογραμμίζοντας πως βασική προτεραιότητα τώρα είναι η ομαλοποίηση των σχέσεων μεταξύ του Βελιγραδίου και της Πρίστινας, η σταθεροποίηση της κατάστασης στο βορρά και η ανάπτυξη στενότερων σχέσεων με την ΕΕ.
Σε ανακοίνωση του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών επισημαίνεται πως ο τερματισμός της επιτηρούμενης ανεξαρτησίας του Κοσόβου αποτελεί σημαντικό βήμα κι επιτυχία των διεθνών προσπαθειών.
«Προτεραιότητά μας παραμένει η περαιτέρω πρόοδος με την ένταξη στην ΕΕ και την ομαλοποίηση των σχέσεων μεταξύ της Σερβίας και του Κοσόβου, αλλά και της πλήρους σταθεροποίησης της κατάστασης στο βόρειο Κόσοβο» τόνισε ο κ. Βεστερβέλε.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας, το Κόσοβο έχει ολοκληρώσει σημαντικές δημοκρατικές διαδικασίες κι έχει σημειώσει πρόοδο στον τομέα της προστασίας των δικαιωμάτων των μειονοτήτων, γι’ αυτό και η Γερμανία θα συνεχίσει να στηρίζει σθεναρά το Κόσοβο στη διαδικασία εδραίωσης της κρατικής του υπόστασης.
Στο μεταξύ, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν δήλωσε χθες ότι η Βορειοατλαντική Συμμαχία δεν έχει καμία πρόθεση να μειώσει τις δυνάμεις της στο Κόσοβο, μετά το κλείσιμο του γραφείου του ύπατου εκπροσώπου της διεθνούς κοινότητας στην περιοχή.
«Η στρατηγική μας δεν πρόκειται ν’ αλλάξει και ο αριθμός των στρατευμάτων του ΝΑΤΟ θα παραμείνει ο ίδιος» ανέφερε ο κ. Ράσμουσεν, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην έδρα της Συμμαχίας.