Τη θέση πως οι συνέπειες μιας ενδεχόμενης εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα στοίχιζαν περισσότερο από τις προσπάθειες να διατηρηθεί η χώρα στο ευρώ, διατυπώνει ο Γερμανός οικονομολόγος, Μίχαελ Χιούτερ, του προσκείμενου στη γερμανική εργοδοσία Ινστιτούτου Γερμανικής Οικονομίας της Κολωνίας, σε σημερινή συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Ντι Πρέσε».
Χαιρετίζοντας το γεγονός ότι η Αθήνα έχει μειώσει τις πρωτογενείς δαπάνες κατά 17%, ο Γερμανός οικονομολόγος τονίζει πως θα πρέπει να εξεταστεί το αίτημα να της δοθεί περισσότερος χρόνος, καθώς, όπως επισημαίνει, δεν έχει νόημα να στέλνεται κάθε τέσσερις μήνες στην Ελλάδα η τρόικα για να διαπιστώσει πως τα πράγματα δεν προχωρούν όπως αναμένεται, και κατά την άποψή του η Ελλάδα χρειάζεται σε χρόνο, τουλάχιστον, μία δεκαετία.
Ο ίδιος αναφέρει πως η Γερμανία είναι, χάρη στα χαμηλά επιτόκια των ομολόγων, η μερικώς κερδισμένη από την κρίση χρέους, ενώ αυξάνουν τα έσοδα από φόρους λόγω της οικονομικής άνθησης και προς στιγμή η Γερμανία επαναπαύεται στις προσπάθειες που είχαν καταβληθεί την τελευταία δεκαετία, αλλά και η ίδια χρειάζεται ένα νέο ξεκίνημα μεταρρυθμιστικής πολιτικής.
Ο κ. Χιούτερ παραδέχεται πως η γερμανική οικονομία θα γνωρίσει επίσης σαφή εξασθένηση, αλλά, παρόλα αυτά, φέτος θα υπάρξει ανάπτυξη της τάξης του 1%, ενώ το γερμανικό οικονομικό μοντέλο φαίνεται να λειτουργεί σε μοναδικούς ρυθμούς.
Στην Ευρώπη, όπως λέει, εκτός από τη Γερμανία, μόνο η Αυστρία εξακολουθεί να έχει ισχυρή βιομηχανία προσανατολισμένη στις εξαγωγές, ενώ η Γαλλία και η Βρετανία δεν διαθέτουν πλέον τέτοιου είδους βιομηχανία.