Η Ρωμαιοθολική Εκκλησία είναι πιθανό να συνεχίσει να μην καταβάλλει φόρο ακίνητης περιουσίας, γράφει η εφημερίδα της Ρώμης Λα Ρεπούμπλικα.
Η υπόθεση προκάλεσε «πολεμική», με την ένωση ιταλικών δήμων που υπολογίζει ότι η καταβολή του συγκεκριμένου φόρου θα μπορούσε να ενισχύσει τα ταμεία του κράτους και της τοπικής αυτοδιοίκησης με τουλάχιστο εξακόσια εκατομμύρια ευρώ ετησίως και την Συνέλευση Καθολικών Επισκόπων να απαντά ότι, στην πραγματικότητα, τα έσοδα θα ήταν πολύ χαμηλότερα.
Το θέμα όμως –όπως αναφέρουν η Λα Ρεπούμπλικα και η οικονομική εφημερίδα Μιλάνο Φινάντσα– είναι ότι η κυβέρνηση Μόντι παρά τις ως τώρα εξαγγελίες της δεν έχει ετοιμάσει το διάταγμα βάσει του οποίου θα επιβληθεί ο φόρος στα ακίνητα ιδιοκτησίας της εκκλησίας.
Το διάταγμα αυτό θα πρέπει να διευκρινίσει και τις λεπτομέρειες ενός καθοριστικού διαχωρισμού: πώς δηλαδή σχεδιάζεται να εξακριβωθεί ποια κτίρια ή τμήματα κτιρίων τυχαίνουν εμπορικής εκμετάλλευσης και ποια χρησιμοποιούνται π.χ. για δραστηριότητες εθελοντικής συνεισφοράς ή δραστηριότητες καθαρά θρησκευτικού χαρακτήρα.
Ο φόρος ακινήτων (Imu) θα πρέπει να επιβληθεί μόνον στα κτίρια που εμπίπτουν στην πρώτη κατηγορία. Η αξιολόγηση και ο διαχωρισμός θα πρέπει να γίνει εντός 2012 αν η κυβέρνηση θέλει να καταβληθεί η πρώτη δόση τον Ιούνιο του 2013.
Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών της Ρώμης απαντούν ότι «θα γίνουν όλα μέσα στα προβλεπόμενα χρονικά όρια. Χρειάζεται, απλώς, κάποιος χρόνος, διότι η υπόθεση είναι αρκετά περίπλοκη».
Ο ιταλικός Τύπος αναμένει να διαπιστώσει την έγκαιρη εφαρμογή των δεσμεύσεων, χωρίς να κρύβει μια δόση σκεπτικισμού.
Όλοι οι ιταλοί πολίτες από φέτος μετά από σχετική κυβερνητική απόφαση άρχισαν να καταβάλλουν εκ νέου τον Imu, ακόμη και στην περίπτωση που διαθέτουν μόνο ένα σπίτι για ιδιοκατοίκηση.