Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν επέκρινε έντονα σήμερα την «παράλυση» του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη Συρία, εκτιμώντας ότι βλάπτει το λαό της Συρίας και την αξιοπιστία του ΟΗΕ.

«Η παράλυση του Συμβουλίου βλάπτει το λαό της Συρίας και υπονομεύει επίσης την αξιοπιστία του», τόνισε ο Μπαν κατά τη διάρκεια συζήτησης στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με την ευθύνη του ΟΗΕ για την προστασία των άμαχων πληθυσμών από γενοκτονίες και εγκλήματα πολέμου.

«Δεν μπορούμε να αποστρέφουμε το βλέμμα όταν η θρησκευτική βία γίνεται ανεξέλεγκτη, όταν οι επείγουσες ανθρωπιστικές ανάγκες επιδεινώνονται και η κρίση ξεπερνά τα σύνορα της Συρίας», σημείωσε ο Μπαν.

«Πρέπει να αναλάβουμε τις πιο σημαντικές ευθύνες του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών», είπε, καλώντας για «δράση από την πλευρά των κυβερνήσεων που έχουν επιρροή για την εξεύρεση πολιτικής λύσης» στη σύγκρουση.

Οι 15 χώρες μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας δεν έχουν μπορέσει από την αρχή της κρίσης στη Συρία, πριν από 18 μήνες, να ασκήσουν πίεση στη Δαμασκό, εν μέρει εξαιτίας της εμπλοκής της Ρωσίας και της Κίνας που έχουν ασκήσει βέτο σε τρία σχέδια ψηφίσματος.