Η Γερμανία, στη χώρα στην οποία είχε διαφύγει, θα παραδώσει σύντομα στη Βουλγαρία τον ύποπτο για τη δολοφονία της δημοσιογράφου, Βικτόρια Μαρίνοβα, όπως ανακοινώθηκε σήμερα. Με τη γερμανική Δικαιοσύνη να σημειώνει, ωστόσο, ότι ο ύποπτος αρνείται ότι βίασε το θύμα και πως ήθελε να το σκοτώσει.
Η εισαγγελία της Τσέλε, στην Κάτω Σαξονία, ανακοίνωσε ότι ο ύποπτος δεν αντιτίθεται στην έκδοσή του, η οποία θα γίνει «σε 10 μέρες». Ο 20χρονος «ομολόγησε ότι διαφώνησε λεκτικά με το θύμα στις 6 Οκτωβρίου του 2018. Αυτός βρισκόταν υπό την επήρεια αλκοόλ και ναρκωτικών και παραδέχθηκε ότι γρονθοκόπησε το θύμα στο πρόσωπο».
Σύμφωνα με την κατάθεσή του και όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, στη συνέχεια αυτός «έριξε σε έναν θάμνο» τη νεαρή γυναίκα. Όμως, ο ύποπτος δήλωσε ότι «δεν ήθελε να σκοτώσει το θύμα και αρνείται ότι το βίασε».
Ο ύποπτος, ένας Βούλγαρος ονόματι Σεβερίν Κρασιμίροφ, ίχνη από το DNA του οποίου εντοπίστηκαν στον τόπο του εγκλήματος, συνελήφθη την Τρίτη στη Γερμανία βάσει ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης που είχε εκδοθεί εναντίον του.
Το Γαλλικό Πρακτορείο είχε μεταδώσει για τον Κρασιμίροφ την εσφαλμένη πληροφορία ότι καταζητούνταν ήδη για φόνο και βιασμό, κάτι που δεν επιβεβαιώνεται.
Ο Βούλγαρος γενικός εισαγγελέας δήλωσε προχθές σε δημοσιογράφους ότι η υπόθεση που προκρίνουν οι ανακριτές είναι αυτή της «μη προμελετημένης επίθεσης για σεξουαλική κακοποίηση του θύματος».
Η δολοφονία της 30χρονης Βικτόρια Μαρίνοβα, παρουσιάστριας στο τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο TVN, προκάλεσε κύμα αγανάκτησης στην Ευρώπη με ορισμένους να καταγγέλλουν ότι πρόκειται για ξεκαθάρισμα λογαριασμών σε σχέση με τη δουλειά της, καθώς πρόσφατα είχε ασχοληθεί με κατηγορίες για διαφθορά επιχειρηματιών και εκλεγμένων.
Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς δήλωσε για τη δολοφονία της ότι «μια θαρραλέα δημοσιογράφος έπεσε αγωνιζόμενη για την αλήθεια και κατά της διαφθοράς».
Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός, Μπόικο Μπορίσοφ, καταδίκασε τα βιαστικά συμπεράσματα που έχουν εξαχθεί, λέγοντας ότι «μέσα σε μόνο τρεις ημέρες, διάβασα τερατώδη πράγματα για τη Βουλγαρία».
Στην πιο πρόσφατη κατάταξη των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα για την ελευθερία του Τύπου η Βουλγαρία κατέλαβε την 111η θέση σε σύνολο 180, η οποία είναι μακράν η χειρότερη μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η μη κυβερνητική αυτή οργάνωση κρίνει ότι οι εργαζόμενοι στην ερευνητική δημοσιογραφία στη χώρα αυτή υφίστανται «πολλές μορφές πιέσεων και εκφοβισμού» και βρίσκονται επίσης αντιμέτωποι με «ολιγάρχες που έχουν μονοπώλιο στα μέσα ενημέρωσης και με αρχές που είναι ύποπτες για διαφθορά και για σχέσεις με το οργανωμένο έγκλημα».