Περίπου 3.000.000 άνθρωποι παραμένουν εσωτερικά εκτοπισμένοι στην Ευρώπη εξαιτίας των πρόσφατων πολιτικοστρατιωτικών κρίσεων, υπογραμμίζει ο Επίτροπος για τα ανθρώπινα δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης Νιλς Μούιζνιεκς.
Μία άλλη χαμένη γενιά αποτελούν για τον Επίτροπο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης Νιλς Μούιζνιεκς τα περίπου τρία εκατομμύρια των εσωτερικά εκτοπισμένων στην Ευρώπη, που εγκατέλειψαν τις εστίες τους εξαιτίας πολιτικοστρατιωτικών συγκρούσεων.
Στις 47 χώρες-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης υπάρχουν σήμερα 2,8 έως 3 εκατομμύρια άνθρωποι, που θεωρούνται ως εσωτερικά εκτοπισμένοι, αντιμετωπίζουν εξαιρετικές δυσκολίες επί δεκαετίες και έχουν ανάγκη τη βοήθεια της ευρωπαϊκής και διεθνούς κοινότητας, υπογράμμισε ο Επίτροπος.
Ένα εκατομμύριο εξ αυτών των εσωτερικά εκτοπισμένων ζουν στη Τουρκία: είναι τα θύματα των ένοπλων συγκρούσεων και της βίας που ασκούνται από την κυβέρνηση της Τουρκίας και μη κρατικές δυνάμεις στις περιοχές όπου ζει η κουρδική μειονότητα, ανέφερε ο Μούιζνιεκς.
Εξαιτίας της διάλυσης της Σοβιετικής Ένωσης και της Γιουγκοσλαβίας αργότερα, υπάρχουν σήμερα 600.000 εσωτερικά εκτοπισμένοι στο Αζερμπαϊτζάν, 274.000 στη Γεωργία, 225.000 στην Σερβία και 113.000 στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, συμπληρώνει ο Επίτροπος, στη δημόσια παρέμβαση του που δίνεται σήμερα στη δημοσιότητα.
Αναφερόμενος στις συνθήκες διαβίωσης αυτών των ανθρώπων, ο Επίτροπος υποστηρίζει ότι:
Το 15% του συνόλου των εσωτερικά εκτοπισμένων, έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους και ζουν σε εγκαταλελειμμένα κτίρια, πρόχειρους καταυλισμούς και αμφίβολης ασφάλειας οικισμούς.
Η συντριπτική τους πλειοψηφία είναι άποροι, τραυματίες ή παραμένουν ευάλωτοι σε πράξεις βίας και κακοποίησης, χωρίς πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας, εκπαίδευση και απασχόληση.
Οι περισσότεροι από αυτούς δεν μπορούν να επιστρέψουν στον τόπο καταγωγής τους διότι, δεν έχουν εξαλειφθεί τα αίτια που προκάλεσαν τις ένοπλες συγκρούσεις, οι οποίες και οδήγησαν στην φυγή τους.
Κάνοντας επίκληση των αποφάσεων του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και των διεθνών συνθηκών, ο Επίτροπος Μούιζνιεκς υπογραμμίζει ότι και οι εσωτερικά εκτοπισμένοι στην Ευρώπη, έχουν το δικαίωμα να απολαμβάνουν το πλήρες φάσμα της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους, χωρίς διακρίσεις.
Αναφέρει χαρακτηριστικά ότι τα δικαιώματα αυτά έχουν αναγνωρισθεί σε μια σειρά από αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, όπως στην υπόθεση Λοϊζίδου κατά της Τουρκίας το 1996, στην υπόθεση Χαμίντοβ κατά της Ρωσίας το 2007 και Σακγχναντζε κ.ά. κατά της Γεωργίας το 2010.