Βρετανοί ψυχολόγοι πειραματίστηκαν με ομάδα είκοσι πέντε εθελοντών, επιτυγχάνοντας για πρώτη φορά να διατυπώσουν μία τεκμηριωμένη εκτίμηση αναφορικά με το πόσα πρόσωπα μπορεί να αναγνωρίσει ο μέσος άνθρωπος.
Σύμφωνα με την έρευνά τους, μπορούμε να αναγνωρίσουμε περίπου 5.000 πρόσωπα, από συγγενείς, φίλους και συναδέλφους έως διασημότητες και αγνώστους που συναντάμε τυχαία, ενώ όσοι έχουν σούπερ-ικανότητες σε αυτό τον τομέα, είναι ικανοί να αναγνωρίσουν και να θυμούνται έως 10.000 πρόσωπα.
Στους συμμετέχοντες στο πείραμα δόθηκε περιθώριο μιας ώρας για να καταγράψουν όσα περισσότερα πρόσωπα μπορούσαν από την προσωπική ζωή τους και άλλη μια ώρα για να κάνουν το ίδιο με διάσημα πρόσωπα πολιτικών, καλλιτεχνών κ. ό. κ.
Σε πολλές περιπτώσεις οι συμμετέχοντες θυμούνταν το πρόσωπο κάποιου αλλά όχι το όνομά του. Για τον λόγο αυτό, στη συνέχεια, οι ερευνητές έδειξαν στους συμμετέχοντες φωτογραφίες 3.441 διασημοτήτων. Ως αναγνώριση προσώπου θεωρήθηκε η αναγνώριση τουλάχιστον δύο διαφορετικών φωτογραφιών του ίδιου προσώπου (π.χ. του Μπαράκ Ομπάμα ή του Τομ Κρουζ).
Τελικά, οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Μάικ Μπέρτον του Πανεπιστημίου της Υόρκης, που έκαναν τη δημοσίευση στο «Proceedings of the Royal Society B», όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ επικαλούμενο το «Science» και τη βρετανική εφημερίδα «Guardian», διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι αναγνωρίζουν από 1.000 έως το πολύ 10.000 πρόσωπα, με τους περισσότερους να κινούνται στον μέσο όρο (5.000 πρόσωπα).
Είναι φανερό ότι μερικοί άνθρωποι είναι πολύ καλύτεροι από ό,τι άλλοι στο να αναγνωρίζουν και να θυμούνται πρόσωπα. Μάλιστα, εκτιμάται ότι περίπου δύο άνθρωποι στους 100 (το 2% του γενικού πληθυσμού) πάσχουν λίγο-πολύ από προσωποαγνωσία, δηλαδή σχεδόν πλήρη αδυναμία αναγνώρισης άλλων προσώπων.