Όλα τα θέματα που αφορούν τις γερμανοτουρκικές σχέσεις – ακόμη και τα δύσκολα – θα τεθούν στο πλαίσιο των συνομιλιών που θα διεξαχθούν την Παρασκευή και το Σάββατο μεταξύ της γερμανικής κυβέρνησης και της τουρκικής αντιπροσωπείας, τόνισε ο γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, αναφερόμενος στην επίσκεψη του τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στο Βερολίνο και επισήμανε ότι είναι προς το συμφέρον τόσο της Γερμανίας όσο και της Ευρώπης η Τουρκία να είναι πολιτικά και οικονομικά σταθερή, αλλά και μια χώρα στην οποία εφαρμόζεται η δημοκρατία.
«Προσβλέπουμε στην επίσημη του Προέδρου Ερντογάν (…) Να είστε σίγουροι ότι θα τεθεί όλο το εύρος των θεμάτων, όχι μόνο των γερμανοτουρκικών θεμάτων και σχέσεων, αλλά και περιφερειακά θέματα, μεταξύ των οποίων και θέματα στα οποία δεν είμαστε στην ίδια γραμμή με την Τουρκία. Και τα δύσκολα θέματα. Και αυτά τα θέματα πρέπει να συζητηθούν», δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν η γερμανική κυβέρνηση συμμερίζεται την αισιοδοξία του Ταγίπ Ερντογάν για «νέα αρχή» στις διμερείς σχέσεις.
«Προσβλέπουμε σε εντατικές συνομιλίες και στο πλαίσιό τους θα υπάρξουν σημεία μεγάλης ταύτισης – μην ξεχνάτε έχουμε τα εκατομμύρια ανθρώπους τουρκικής καταγωγής που ζουν στην Γερμανία. Αυτό και μόνο καθιστά κάτι το ιδιαίτερο τις γερμανοτουρκικές σχέσεις, διότι υπάρχει αυτή η γέφυρα των ανθρώπων. Θα υπάρξουν όμως και θέματα που είναι πιο δύσκολα και στα οποία μπορούν ακόμη να αμβλυνθούν διαφορές απόψεων», διευκρίνισε.
Ερωτηθείς εάν θα μπορούσε να «ξεπαγώσει» και η ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο κ. Ζάιμπερτ δήλωσε ότι «εκ των πραγμάτων αυτή τη στιγμή υπάρχει στασιμότητα στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις και δεν υπάρχει συζήτηση για περαιτέρω άνοιγμα ή κλείσιμο κεφαλαίων». Επανέλαβε ωστόσο ότι η Τουρκία είναι σημαντικός εταίρος – «και για εμάς και για την Ευρώπη» – και πρόσθεσε: Έχουμε ένα συμφέρον επί της αρχής για μια οικονομικά σταθερή Τουρκία και μια πολιτικά σταθερή Τουρκία. Βεβαίως και για μια Τουρκία στην οποία εφαρμόζεται η δημοκρατία. Και αυτό είναι το πλαίσιο των συνομιλιών».
Ο κ. Ζάιμπερτ επιβεβαίωσε ακόμη τις πληροφορίες των τελευταίων ημερών που ήθελαν την Καγκελάριο Μέρκελ να μην παρευρίσκεται στην επίσημη δεξίωση που θα παραθέσει προς τιμήν του τούρκου Προέδρου ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, εξήγησε ωστόσο ότι αυτή είναι και η «συνήθης» πρακτική. Από την κυβέρνηση πάντως στην δεξίωση θα παρευρεθούν ο Αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς και ο υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας Πέτερ Αλτμάιερ.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα στα ΜΜΕ του Ομίλου Funke, o Ταγίπ Ερντογάν εμφανίζεται αισιόδοξος ότι η επίσκεψή του θα σηματοδοτήσει μια «νέα αρχή» για τις σχέσεις με την Γερμανία, δεν παραλείπει ωστόσο να προσθέσει και ότι θα ζητήσει από το Βερολίνο περισσότερη αποτελεσματικότητα» στον αγώνα εναντίον τρομοκρατικών οργανώσεων, «όπως το ΡΚΚ και οι υποστηρικτές του Φετουλάχ Γκιουλέν».
Ο κ. Ερντογάν αναφέρεται όμως και στην διεκδίκηση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου του 2021, όπου η χώρα του βρίσκεται απέναντι από την Γερμανία. Ο τούρκος Πρόεδρος εκφράζει την ελπίδα η UEFA «να κρίνει δίκαια». «Νομίζω ότι θα πρέπει να δοθεί μια ευκαιρία σε μια χώρα τρελή με το ποδόσφαιρο, που πληροί όλες τις προϋποθέσεις, όπως η Τουρκία», δηλώνει και αναφέρεται στην υπόθεση του τουρκικής καταγωγής ποδοσφαιριστή Μεσούτ Έζιλ, ο οποίος μετά το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα παραιτήθηκε από την Εθνική Ομάδα της Γερμανίας, καταγγέλλοντας ότι «όταν κερδίζει είναι Γερμανός, αλλά όταν χάνει είναι μετανάστης». «Το σχόλιο του Έζιλ ήταν σωστό. Οποιοσδήποτε στη θέση του θα έκανε το ίδιο», δήλωσε ο κ. Ερντογάν και κατηγόρησε τους Γερμανούς ότι συμπεριφέρθηκαν στον ποδοσφαιριστή «με ασέβεια και ρατσισμό».