Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Τζέρεμι Χαντ κατηγόρησε σήμερα τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ότι «προσέβαλε τον βρετανικό λαό» και την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι, σε ένα μήνυμα που ανήρτησε στο Instagram.

Η δήλωση αυτή του επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας έγινε στον απόηχο της Συνόδου του Σάλτσμπουργκ, κατά τη διάρκεια της οποίας οι Ευρωπαίοι ηγέτες απέρριψαν τις προτάσεις της Βρετανίας σχετικά με τη μετά το Brexit εμπορική σχέση μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και των 27.

«Πρέπει να υιοθετούμε το ύφος που αρμόζει. Το να προσβάλει κανείς την πρωθυπουργό, το να προσβάλει τον βρετανικό λαό στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, το να καταφεύγουμε σε προσβολές, με αυτόν τον τρόπο δεν θα επιλύσουμε αυτή τη δύσκολη κατάσταση» υπογράμμισε ο Τζέρεμι Χαντ στο BBC.

«Αναφέρεστε στην φωτογραφία που ανήρτησε στο Instagram ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ;» τον ρώτησε η δημοσιογράφος Μάρθα Κέρνεϊ. «Ναι», απάντησε ο υπουργός.

Στην επίμαχη φωτογραφία, η οποία αναρτήθηκε την Πέμπτη στον λογαριασμό του Ντόναλντ Τουσκ στο Instagram, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβούλιο διακρίνεται να προσφέρει στην Τερέζα Μέι έναν δίσκο με γλυκίσματα, κατά τη διάρκεια της Συνόδου του Σάλτσμπουργκ.

«Ένα κομμάτι κέικ, ίσως; Λυπάμαι, δεν έχει κεράσια. #Brexit» αναφέρεται στη λεζάντα.

Το εν λόγω μήνυμα χαρακτηρίστηκε «προκλητικό» από το βρετανικό δίκτυο, «δηκτικό» από την εφημερίδα The Daily Express.

Θεωρήθηκε δε ως μια αναφορά στη στρατηγική που οι Βρυξέλλες εδώ και καιρό κατηγορούν το Λονδίνο ότι ακολουθεί στις διαπραγματεύσεις για το Brexit, επιδιώκοντας, δηλαδή, να επιλέγει προσεκτικά (στα αγγλικά η φράση αποδίδεται με το ‘cherry-pick’, ένα σύνθετο ρήμα με πρώτο συνθετικό το cherry, δηλαδή τα κεράσια) μεταξύ των τεσσάρων ελευθεριών της ενιαίας αγοράς κι ορισμένες να τις αποδέχεται, ενώ να απορρίπτει άλλες.

«Μην εκλαμβάνετε τη βρετανική ευγένεια ως αδυναμία» τόνισε ο Τζέρεμι Χαντ.

«Εάν μας αναγκάσετε σε μια δύσκολη κατάσταση, εμείς θα παραμείνουμε ακλόνητοι στις θέσεις μας».

Ο Βρετανός υπουργός διερωτήθηκε εάν οι διαπραγματεύσεις εξελίσσονται σε κλίμα «αμοιβαίου σεβασμού». «Έχουμε ανάγκη να δούμε μια διαφορετική προσέγγιση εκ μέρους της ΕΕ» κατέληξε.