Περίπου το 27% των εργαζόμενων επέστρεψε σήμερα στις εργασίες του στο μεταλλείο λευκόχρυσου της εταιρείας Lonmin όπου 44 άνθρωποι σκοτώθηκαν την εβδομάδα που πέρασε σε επεισόδια βίας, μετά την απειλή της διοίκησης της επιχείρησης ότι θα απολύσει περίπου 3.000 εργαζόμενους εάν δεν προσέλθουν στις θέσεις τους.
Στο τεράστιο μεταλλείο Μαρικάνα, περίπου 100 χλμ. βορειοδυτικά του Γιοχάνεσμπουργκ, αναμενόταν να μεταβεί επίσης μια ομάδα μελών της επιτροπής έρευνας που διόρισε ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Τζέικομπ Ζούμα, μετά τη σφαγή της Πέμπτης, όταν 34 μεταλλωρύχοι οπλισμένοι με αυτοσχέδια ακόντια, ματσέτες και πιστόλια δέχθηκαν έναν καταιγισμό πυρών από αστυνομικούς–ένα επεισόδιο που ανακίνησε μνήμες της εποχής του απαρτχάιντ, του ρατσιστικού καθεστώτος που ανατράπηκε το 1994.
Δέκα άνθρωποι είχαν σκοτωθεί πριν από το επεισόδιο αυτό, ανάμεσά τους ένα στέλεχος της Εθνικής Ένωσης των Μεταλλωρύχων (National Union of Mineworkers, NUM).
«Η προσέλευση άρχισε αργά αλλά βρίσκεται τώρα στο 27%. Είναι όμως ασαφές εάν οι απεργοί επιστρέφουν», δήλωσε ένας εκπρόσωπος της Λονμίν.
Αβέβαιοι ήταν και συνδικαλιστές.
Οι περίπου 3.000 εργαζόμενοι στην εταιρεία, την τρίτη μεγαλύτερη παραγωγό λευκόχρυσου παγκοσμίως, ήταν αντιμέτωποι με το τελεσίγραφο της διεύθυνσης να επιστρέψουν σήμερα στις δουλειές τους ή να απολυθούν.
Εκπρόσωπος της αστυνομίας επισήμανε ότι δεν έχουν αναφερθεί επεισόδια. «Υπάρχει μεγάλη παρουσία της αστυνομίας που είναι ιδιαίτερα ορατή», σημείωσε.
Η απεργία εντάσσεται σε μια σκληρή μάχη ανάμεσα στο συνδικάτο NUM και την ανερχόμενη Ένωση Εργαζομένων στα Ορυχεία και τις Κατασκευές (Association of Mineworkers and Construction Union, AMCU), που κατηγορεί τα ηγετικά στελέχη του πρώτου ότι ενδιαφέρονται πρωτίστως για την πολιτική τους ανέλιξη και τον προσωπικό τους πλουτισμό παρά για τους εργάτες στις στοές των ορυχείων.
Εκατοντάδες αστυνομικοί βρίσκονται στρατοπεδευμένοι στο ορυχείο, κάνουν περιπολίες με μικρές οχηματοπομπές, ενώ η περιοχή επιτηρείται από αέρος με ελικόπτερα.
Εξάλλου σήμερα άρχισε η εβδομάδα εθνικού πένθους που κήρυξε ο πρόεδρος Ζούμα χθες.
Η Λονμίν, η οποία έχει έδρα το Λονδίνο, διαθέτει περίπου το 12% της παγκόσμιας παραγωγής λευκόχρυσου. Την περασμένη εβδομάδα διέκοψε τις εργασίες της λόγω των επεισοδίων. Στελέχη της δεν μπορούσαν να πουν σήμερα πότε θα αρχίσει η εξόρυξη μεταλλεύματος ξανά.
Η απεργία ώθησε την τιμή του λευκόχρυσου σε υψηλό έξι εβδομάδων, πάνω από τα 1.460 δολάρια ΗΠΑ η ουγγιά, αλλά μεγάλο μέρος της βιομηχανίας παραμένει μη κερδοφόρο, εν μέσω εργασιακών διενέξεων.
Οι 3.000 εργαζόμενοι, πρωτοστατούντων των χειριστών κομπρεσέρ, άρχισαν απεργιακή κινητοποίηση την 10η Αυγούστου ζητώντας αυξήσεις 200%, με το επιχείρημα ότι οι σημερινοί τους μισθοί, που βρίσκονται στα 4.500 ραντ (438 ευρώ) τον μήνα, είναι άδικοι.
Ο εκπρόσωπος της προεδρίας της Νότιας Αφρικής Μακ Μαχαράτζ δήλωσε ότι «χρειάζεται να διασφαλίσουμε ότι το δικαίωμα στην απεργία θα διατηρηθεί και θα προασπιστεί, αλλά πρέπει να καταστήσουμε βέβαιο ότι δεν θα ολισθαίνει σε παράνομες ενέργειες». Κάλεσε ταυτόχρονα τους πολίτες να μην προκαλούν εντάσεις στην διάρκεια του εθνικού πένθους.
Εντός της ημέρας αναμενόταν να αρχίσει η διαδικασία παραπομπής στα δικαστήρια για τους περίπου 250-300 εργαζόμενους που συνελήφθησαν την περασμένη εβδομάδα.
Η Λονμίν στο μεταξύ ανακοίνωσε ότι πρόκειται να δώσει κοινή συνέντευξη Τύπου με τα συνδικάτα το μεσημέρι σήμερα, με «την ελπίδα οι εργαζόμενοι να επιστρέψουν στις θέσεις τους».
«Η Lonmin και τα συνδικάτα θα δώσουν μια συνέντευξη Τύπου στα γραφεία του (ορυχείου) Μαρικάνα με σκοπό ο κόσμος να επιστρέψει στην δουλειά», αναφερόταν σε ανακοίνωση της διοίκησης της εταιρείας, επιβεβαιώνοντας ότι το 27% των εργαζομένων πήγαν στις θέσεις τους το πρωί.
Η συνέντευξη προγραμματίζεται να αρχίσει στις 15:00 (ώρα Ελλάδας).