Εκατοντάδες πολίτες διαδήλωσαν, σήμερα στις Βρυξέλλες, ζητώντας μεταρρύθμιση για το εθνικό σύστημα απονομής της δικαιοσύνης, λίγον καιρό αφότου Βέλγοι δικαστές ενέκριναν την υφ’όρους αποφυλάκιση της τέως συζύγου του ισοβίτη, πλέον, δολοφόνου Μαρκ Ντιτρού– της Μισέλ Μαρτίν.
Στα τοπικά μμε αναφέρθηκε ότι στη διαδήλωση αυτήν συμμετείχαν περισσότεροι από χίλιοι πολίτες, παρά τις υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν σε όλο το Βέλγιο αυτό το σαββατοκύριακο.
«Πρέπει να διορθωθεί το βελγικό σύστημα απονομής της δικαιοσύνης», δήλωσε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό RTL ο πατέρας ενός από τα θύματα του Ντιτρού, ο Ζαν-Ντενί Λεζέν. «Αντιμέτωποι με την σημαντική αυτήν απόφαση (να αποφυλακιστεί η Μαρτίν), οφείλαμε να αντιδράσουμε».
Διέρρευσε ότι, αντιπροσωπεία των διαδηλωτών θα επιδιώξει, άμεσα, να έχει μια κατ’ευθείαν συνάντηση για το ίδιο θέμα με τον πρωθυπουργό του Βελγίου, Ελιο ντι Ρουπό.
Το 2004, η Μαρτίν καταδικάστηκε σε πολυετή κάθειρξη για τη συμμετοχή της στα εγκλήματα του Ντιτρού. Ο τελευταίος εκτίει ποινή ισοβίων δεσμών για «απαγωγή, βιασμό, δολοφονία» κοριτσιών.
Μετά τη σύλληψή τους από τη βελγική αστυνομία, η Μαρτίν χώρισε τον Ντιτρού, με τον οποίο για χρόνια συζούσε στην κωμόπολη Μαρσινέλ.
–Αφού απέρριψαν τα πρώτα αιτήματα αποφυλάκισης που η Μαρτίν υπέβαλε, οι Βέλγοι δικαστές στα τέλη του ’11 επέτρεψαν τελικά τον εγκλεισμό της σε ένα γαλλικό γυναικείο μοναστήρι –αυτό βρίσκεται στη Μαλόν κοντά στο Ναμίρ, δηλαδή περίπου 80 χλμ. απ τις Βρυξέλλες, ακόμα κοντύτερα στην Μαρσινέλ, «προκαλώντας με την εν λόγω απόφασή τους κατακραυγή», μεταδίδει το Γερμανικό πρακτορείο από τις Βρυξέλλες.
‘Ετσι, με νεότερη απόφασή τους οι Βέλγοι δικαστές αποσαφήνισαν ότι η Μαρτίν «δεν θα πρέπει να έχει καμία επαφή με συγγενείς θυμάτων του τέως συζύγου της, ούτε να επισκέπτεται μοναστήρια στις περιοχές της Ναμίρ και της Λιέγης», προσθέτει το πρακτορείο.
Ασκήθηκε, πάλι, έφεση, που έχει προσδιοριστεί να εκδικαστεί την 28η τρέχοντος μηνός.
Η βελγική κοινωνία έχει συνταραχθεί από δύο αποκαλύψεις, που σχετίζονται με την «υπόθεση Ντιτρού».
–Πάρα πολύ δυσάρεστη αίσθηση είχε προκαλέσει η αποκάλυψη ότι, η βελγική αστυνομία είχε αγνοήσει, για καιρό, την ενημέρωση από την ίδια τη μητέρα του δολοφόνου, για την εγκληματική δράση του παιδιού της σε βάρος ανηλίκων.
Το ίδιο, όμως, ισχύει για την ανικανότητα των αστυνομικών να εντοπίσουν έγκαιρα τις φυλακισμένες ανήλικες, τις οποίες ο Ντιτρού έκρυβε στο κελάρι της κατοικίας του, όταν με δικαστική εντολή επιτράπηκε η αστυνομική έφοδος και έρευνα στην κατοικία Ντιτρού, επισημαίνει στην ίδια ανταπόκρισή του το Γερμανικό πρακτορείο.