Η πρόθεση της Αυστραλίας να επαναλειτουργήσει τα κέντρα κράτησης σε απομονωμένα νησιά στον Ειρηνικό Ωκεανό για τους λαθρομετανάστες και τους αιτούντες πολιτικό άσυλο που φθάνουν στη χώρα δια θαλάσσης, ενδέχεται να προκαλέσουν παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να βλάψουν την ψυχική τους υγεία, προειδοποιούν σήμερα τα Ηνωμένα Έθνη.
Τόσο η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες και το γραφείο ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Οργανισμού δήλωσαν πως μελετούν το σχέδιο, το οποίο ανακοινώθηκε τη Δευτέρα, να ξανανοίξουν τα κέντρα κράτησης στη Ναούρου και τη Νέα Γουϊνέα.
«Δεν θέλουμε δούμε να επαναλαμβάνονται οι σχοινοτενείς καθυστερήσεις σε απομακρυσμένα κέντρα αιτούντων πολιτικού ασύλου και πρόσφυγες προτού βρεθούν βιώσιμες λύσεις. Επίσης ανησυχούμε για τον ψυχολογικό αντίκτυπο στα επηρεαζόμενα άτομα», τονίζει ο Έιντριαν Έντουαρντς της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNCHR) σε συνέντευξή του στη Γενεύη.
Από «τεχνικής» άποψης, το σχέδιο της αυστραλιανής κυβέρνησης, που ανακοινώθηκε μετά την έκθεση που αποκαλύπτει ότι 964 πρόσφυγες έχασαν τη ζωή τους στη θάλασσα αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον στην Αυστραλία, δεν παραβιάζει τη σύμβαση του 1951 για τους πρόσφυγες, την οποία έχει υπογράψει η Καμπέρα, όμως «θα πρέπει να δούμε πως αυτό θα εφαρμοστεί», τόνισε ο ίδιος.
«Όσο κι αν εγκρίνουμε τον στόχο να προστατευθούν οι ζωές των λαθρομεταναστών και των αιτούντων ασύλου, οι οποίοι επιζητούν να εισέλθουν στη Αυστραλία, ανησυχούμε για το κατά πόσον η επαναλειτουργία υπεράκτιων κέντρων κράτησης θα μπορούσε να καταλήξει στην παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που θα συμπεριλαμβάνουν την επ’ αόριστον κράτησή τους», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του γραφείου ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ Ξαβιέρ Σελάγια.
«Το Γραφείο έχει από πολλού χρόνου διατυπώσει ανησυχία για το ισχύον καθεστώς κράτησης της Αυστραλίας», τόνισε.
Η κράτηση των λαθρομεταναστών οφείλει να είναι «ένα ύστατο καταφύγιο, που θα επιτρέπεται μόνον για μία βραχύτερη χρονική περίοδο και μόνον όταν δεν είναι διαθέσιμα άλλα λιγότερο περιοριστικά μέτρα», πρόσθεσε ο Σελάγια.
Η μεταναστευτική πολιτική αποτελεί ένα πολύ ευαίσθητο θέμα στην Αυστραλία, μόλο που η χώρα δέχεται μόλις ένα μικρό κλάσμα σε ετήσια βάση από τον συνολικό αριθμό των αιτούντων ασύλου σε όλον τον κόσμο. Σύμφωνα με την Αρμοστεία, οι αιτήσεις που δέχθηκε η Αυστραλία το 2011 ανήλθαν στις 11.500, αριθμός που αποτελεί μόλις το 9% των 441.000 που καταγράφηκαν σε χώρες της Δύσης στο ίδιο διάστημα. Η εν λόγω πολιτική αποτελεί το τελευταίο καταφύγιο της πρωθυπουργού Τζούλια Γκίλαρντ να προσελκύσει την αντιπολίτευση, η οποία επί μακρόν αξιώνει να ανοίξει πάλι το κέντρο κράτησης στη Ναούρου και να εγκαταλείψει η κυβέρνηση τη συμφωνία με τη Μαλαισία για ανταλλαγή προσφύγων.