Τα μέλη του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (OIC) που παρίστανται στην έκτακτη σύνοδο με αντικείμενο την πρόταση αποπομπής της Συρίας από τον οργανισμό εξακολουθούν να συζητούν, κεκλεισμένων των θυρών, παρά τις έντονες διαφωνίες που έχουν προκύψει για το θέμα, δήλωσε απόψε ένας Άραβας διπλωμάτης μιλώντας στο Γερμανικό Πρακτορείο.
“Το Ιράν διαφωνεί κάθετα, όπως και η Αλγερία, όμως τα άλλα μέλη τείνουν να υιοθετήσουν την πρόταση”, φέρεται να δήλωσε ο διπλωμάτης αυτός, που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του.
Ορισμένες χώρες, όπως το Πακιστάν και το Καζακστάν, εξέφρασαν την άποψη ότι στην τελική διακήρυξη θα πρέπει να γίνεται λόγος για τις ευθύνες των ανταρτών καθώς και αυτοί συμμετέχουν στη συνεχιζόμενη αιματοχυσία στη χώρα, πρόσθεσε.
Για να ληφθεί απόφαση για την αποπομπή της Συρίας θα πρέπει να υποστηρίξουν την πρόταση τα δύο τρίτα των 57 χωρών του OIC. Η τελική ανακοίνωση θα δοθεί στη δημοσιότητα αργά το βράδυ απόψε στη Μέκκα.
Το προσχέδιο της απόφασης αναφέρει ότι η Συρία πρέπει να παφθεί από μέλος επειδή “χρησιμοποίησε τη στρατιωτική επιλογή” για να επιλύσει την κρίση. Γίνεται επίσης αναφορά στο αποτυχημένο ειρηνευτικό σχέδιο του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου Κόφι Άναν.
Η αποπομπή της Συρίας από τον OIC θα απομόνωνε ακόμη περισσότερο τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ. Η χώρα του αποπέμφθηκε από τον Αραβικό Σύνδεσμο πέρσι τον Νοέμβριο για τη χρήση βίας εναντίον διαδηλωτών.
Η σύνοδος θα εξετάσει επίσης το αίτημα της Τυνησίας να εκδοθεί από τη Σαουδική Αραβία ο πρώην πρόεδρος Ζιν Ελ Αμπιντίν Μπεν Άλι, ο οποίος έχει καταφύγει στη χώρα αυτή μετά την ανατροπή του, τον Ιανουάριο του 2011. Τον περασμένο μήνα τυνησιακό στρατοδικείο καταδίκασε ερήμην τον Μπεν Άλι σε ισόβια κάθειρξη για τους φόνους διαδηλωτών.