Εκατό ημέρες μετά την εκλογή του, ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ έχει αρχίσει να υλοποιεί ορισμένες από τις προεκλογικές του υποσχέσεις, αλλά ο «κανονικός πρόεδρος» πρέπει ακόμη να πείσει τους Γάλλους ότι αυτός είναι ο άνθρωπος για την κατάσταση, μπροστά στην κρίση της ζώνης του ευρώ και τη σύγκρουση στη Συρία.
«Οι 100 ημέρες του Ολάντ: κανονικός ή παππούς;», διερωτάται σήμερα η εφημερίδα Libération (αριστερά), αποκαλύπτοντας «οι Γάλλοι προσπαθούν πάντα να κατανοήσουν που τους οδηγούν πραγματικά ο Φρανσουά Ολάντ και το επιτελείο του».
Σε λιγότερο από τρεις μήνες, ο Ολάντ έχει γυρίσει τελείως σελίδα στην προεδρία του Νικολά Σαρκοζί, που χαρακτηριζόταν από την αριστερά «πρόεδρος των πλουσίων», εφαρμόζοντας «από την ανάποδη» μερικές από τις μεταρρυθμίσεις του: ο φόρος περιουσίας αυξήθηκε, ο φόρος στις μεγάλες κληρονομιές επιβαρύνθηκε, η ηλικία συνταξιοδότησης στα 60 επαναφέρθηκε για τους μισθωτούς που άρχισαν να εργάζονται πριν την ηλικία των 18. . .
Ο κατώτατος μισθός και ορισμένα επιδόματα κοινωνικής πρόνοιας αυξήθηκαν, έχει τεθεί ανώτατο όριο στα ενοίκια σε πόλεις όπου η κερδοσκοπία στα ακίνητα ανθεί, ενώ μπήκε επίσης πλαφόν στην αμοιβή των κορυφαίων στελεχών των δημοσίων επιχειρήσεων.
Όμως μια δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε το Σάββατο στην εφημερίδα Le Figaro (δεξιά) προκάλεσε «παγωμάρα»: το 54% των ερωτηθέντων είναι δυσαρεστημένοι με τη δράση του Σοσιαλιστή προέδρου που εξελέγη στις 6 Μαΐου και ανέλαβε τα καθήκοντά του στις 15 Μαΐου, αν και το 57% του πιστώνει ότι τήρησε τις προεκλογικές του υποσχέσεις.
Για το μέλλον, μόνο το 40% των Γάλλων έχει εμπιστοσύνη στον Φρανσουά Ολάντ και την κυβέρνηση για να βρουν λύσεις στην κρίση στη ζώνη του ευρώ. Ο σκεπτικισμός είναι ακόμη πιο ισχυρός για την ανάταξη των δημοσιονομικών, την καταπολέμηση της ανεργίας, την αποβιομηχάνιση, την παράνομη μετανάστευση και την ανασφάλεια.
Σε διακοπές από την αρχή του μήνα στο Φρούριο Μπρεγκανσόν, ένα πολυτελές κρατικό οίκημα που προορίζεται για τους προέδρους στην Κυανή Ακτή, ο Ολάντ ο οποίος γιόρτασε την Κυριακή τα 58 χρόνια του, προσπάθησε να δείξει ότι παραμένει σε εγρήγορση.
Το Σάββατο μετέβη στη Γκρενόμπλ (ανατολικά) για να αποτίσει φόρο τιμής στον 88ο Γάλλο στρατιώτη που σκοτώθηκε στο Αφγανιστάν και να κάνει μια έκτακτη επίσκεψη στο νοσοκομείο όπου νοσηλεύονταν τα θύματα μιας εξαιρετικά βίαιης ένοπλης ληστείας.
Κατά την επιστροφή του στο Παρίσι, στις 21 Αυγούστου το αργότερο, πολλοί φάκελοι αναμένουν να δώσει λύσεις, με την συνδρομή του πρωθυπουργού του Ζαν Μαρκ Ερό. Ένα από τα καυτά ζητήματα που εκκρεμούν είναι η αύξηση της φορολογικής κλίμακας στο 75% για τα πολύ υψηλά εισοδήματα–σημαντική πρόταση της προεκλογικής εκστρατείας του Ολάντ.
Οι δύο άνδρες θα πρέπει επίσης να πείσουν και την κοινοβουλευτική πλειοψηφία να επικυρώσει την Ευρωπαϊκή Συνθήκη Δημοσιονομικής Σταθερότητας, όπως δεσμεύτηκαν στους ευρωπαίους εταίρους τους, παρά την αντίθεση των κομμουνιστών και τις επιφυλάξεις των σοσιαλιστών βουλευτών.
Το μεγάλο θέμα της επιστροφής θα είναι το κλείσιμο του προϋπολογισμού του 2013, ενώ η οικονομική κατάσταση εξακολουθεί να επιδεινώνεται: Η ανεργία έχει φθάσει σχεδόν στο 10% , ανακοινώνονται μαζικές απολύσεις και καταργήσεις θέσεων εργασίας από μεγάλες εταιρίες, ενώ η γαλλική οικονομία αντιμετωπίζει ύφεση, σύμφωνα με την Τράπεζα της Γαλλίας.
Είναι όμως πάνω απ’ όλα για την εξωτερική του πολιτική που η αντιπολίτευση της δεξιάς εξαπολύει τις κυριότερες επιθέσεις της.
Μόλις τρεις μήνες μετά την ήττα του, Νικολά Σαρκοζί έσπασε τη σιωπή του την Τρίτη για να αμφισβητήσει έμμεσα τη στάση του Φρανσουά Ολάντ έναντι της συριακής κρίσης.
Ο Σαρκοζί, ο οποίος ήταν στην πρώτη γραμμή στη σύγκρουση στη Λιβύη, κατέστησε γνωστό ότι είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο του Συριακού Εθνικού Συμβουλίου (κύριο όργανο της αντιπολίτευσης) Άμπντελ Μπάσετ Σάιντα και τόνισε ότι κρίνουν και οι δυο αναγκαία “μια ταχεία δράση της διεθνούς κοινότητας για να αποφευχθούν οι σφαγές”.
Ο Ολάντ απήντησε σε «κομψό» τρόπο το Σάββατο αναφερόμενος στην “επίμονη αναζήτηση” μιας πολιτικής λύσης στη Συρία, ενώ ο υπουργός του των Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς πραγματοποιεί από την Τετάρτη μια περιοδεία στην Ιορδανία, στον Λίβανο και στην Τουρκία.
Όμως και ο πρώην πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν επανήλθε σήμερα, κατηγορώντας τον πρόεδρο ότι του λείπει το θάρρος και καλώντας τον να πάρει το αεροπλάνο για να πείσει το Ρώσο Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να κάμψει τον Μπασάρ αλ Άσαντ.