Περίπου 150 επιβάτες μιας πτήσης από το Οράν στο Περπινιάν έλαβαν άδεια από τις αρχές να εγκαταλείψουν το αεροδρόμιο της πόλης αυτής στη νότια Γαλλία, αφού τέθηκαν υπό την ευθύνη των διασωστών, λόγω της υποψίας κρούσματος χολέρας σε ένα παιδί που επέβαινε στο αεροπλάνο, έκαναν γνωστό οι πυροσβέστες.
«Ένα παιδί φέρεται να είναι φορέας χολέρας και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο για εξετάσεις», καθώς και η μητέρα και οι επιβάτες που κάθονταν δίπλα τους, δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο οι πυροσβέστες και η νομαρχία του διαμερίσματος των Ανατολικών Πυρηναίων.
«Δείγματα ελήφθησαν από το παιδί προκειμένου να επιβεβαιωθεί» αν ισχύει η υποψία αυτή, πρόσθεσαν οι διασώστες, όπως μεταδίδουν Reuters και Γαλλικό Πρακτορείο και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Οι υπόλοιποι επιβάτες -147 συνολικά- και τα μέλη του πληρώματος απομακρύνθηκαν από το αεροσκάφος, αφού παρέμειναν σε αυτό λίγο περισσότερο από μία ώρα.
Συνοδευόμενοι από πυροσβέστες, εγκατέλειψαν το αεροσκάφος έπειτα από «απολύμανση των χεριών» και αφού έδωσαν πληροφορίες για τις διευθύνσεις και τα στοιχεία ταυτότητάς τους προκειμένου να παρακολουθείται η κατάσταση της υγείας τους, στην περίπτωση που επιβεβαιωθεί η χολέρα, σύμφωνα με τη νομαρχία.
Το αεροσκάφος, της εταιρίας ASL Airlines, προσγειώθηκε γύρω στις 14:45 ώρα Ελλάδας στο αεροδρόμιο του Περπινιάν. Οι πυροσβέστες και οι υπηρεσίες διάσωσης είχαν ειδοποιηθεί με τηλεφωνική κλήση των πυροσβεστών του αεροδρομίου.
Δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περίπου 74 προσβλήθηκαν από την επιδημία χολέρας στην Αλγερία αφότου εμφανίστηκε η ασθένεια στη χώρα αυτή στις 7 Αυγούστου. Έχει τεθεί «υπό έλεγχο», δήλωσε χθες ο υπουργός Υγείας Μοχτάρ Χασμπελαουί. Δεν έχουν καταγραφεί νέα κρούσματα τις τελευταίες τρεις ημέρες.
Η πηγή της μόλυνσης εντοπίστηκε στον ποταμό Μπενί Αζά στην επαρχία Μπίλντα, δήλωσαν αξιωματούχοι. Τη Δευτέρα ο Αλγερινός πρόεδρος Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα απέλυσε τον κυβερνήτη της Μπίλντα επειδή απέτυχε να διαχειριστεί την επιδημία.
Η χολέρα είναι μια οξεία διαρροϊκή μόλυνση που προκαλείται από κατάποση μολυσμένων τροφών ή νερού. Είναι εύκολο να θεραπευτεί όμως μπορεί να αποβεί μοιραία μέσα σε μερικές ώρες αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά πως η περίοδος επώασης μπορεί να φθάσει έως τις πέντε ημέρες, αλλά το βακτήριο που θεωρείται υπεύθυνο για την ασθένεια μπορεί να παραμείνει στον οργανισμό υγιών φορέων έως και δέκα ημέρες.