Η πρόεδρος της Βραζιλίας Ντίλμα Ρουσέφ συνεχίζει να απολαμβάνει υψηλή δημοτικότητα, καθώς οι Βραζιλιάνοι θεωρούν στην πλειονότητά τους ότι δεν τους επηρέασε η πρόσφατη επιβράδυνση της οικονομίας και δηλώνουν αισιόδοξοι για το μέλλον της χώρας τους, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιοποιήθηκε αυτή την εβδομάδα.

Περίπου το 57% όσων ερωτήθηκαν απάντησε πως θεωρεί ότι η κυβέρνηση της Ρουσέφ είναι είτε «σπουδαία» ή «καλή», σύμφωνα με την δημοσκόπηση της CNT, από 49% στην προηγούμενη αντίστοιχη δημοσκόπηση που είχε γίνει τον Αύγουστο του 2011. Μόλις το 7% όσων ερωτήθηκαν στην δημοσκόπηση, που διεξήχθη τον περασμένα μήνα, είπε πως θεωρεί την κεντροαριστερή κυβέρνηση «κακή» ή «φρικτή».

Το ποσοστό δημοτικότητας της ίδιας της Ρουσέφ εμφανίστηκε να είναι ακόμα υψηλότερο, στο 76%, από 70% πέρυσι. Το ποσοστό αυτό συνάδει με τα ευρήματα και άλλων πρόσφατων δημοσκοπήσεων, σημειώνει το ΑΜΠΕ.

Ορισμένα από τα δεδομένα της δημοσκόπησης της CNT, που έγινε σε δείγμα 2.000 πολιτών σε εθνικό επίπεδο, δίνουν ενδείξεις σχετικά με το γιατί η Ρουσέφ πάει τόσο καλά: παρά την επιβράδυνση της περασμένης χρονιάς που έπληξε τη βιομηχανία, οι περισσότεροι από όσους ερωτήθηκαν είπαν πως αισθάνονται πως οι δουλειές τους είναι ασφαλείς και η κατάστασή τους θα συνεχίσει να βελτιώνεται.

Το χαμηλό ποσοστό της ανεργίας και η υψηλή κατανάλωση δίνουν τον τόνο της αισιοδοξίας που διαπιστώθηκε στην δημοσκόπηση.

Η έρευνα αυτή έδειξε επίσης ότι η Ρουσέφ έχει τεράστιο προβάδισμα έναντι οποιουδήποτε δυνητικού της αντιπάλου στις προεδρικές εκλογές του 2014, αφού αν οι εκλογές γίνονταν σήμερα θα κέρδιζε τον γερουσιαστή Αέσιου Νέβες, τον πιθανό υποψήφιο του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, με 59% έναντι 15%.

Η οικονομία της Βραζιλίας αναμένεται να αναπτυχθεί με ρυθμό βραδύτερο του 2% φέτος – πολύ χαμηλότερο από την ανάπτυξη 7,5% του ΑΕΠ το 2010. Όμως η ανεργία παραμένει σε ιστορικό χαμηλό, ενώ η κυβέρνηση της Ρουσέφ έχει προωθήσει φορολογικά κίνητρα και άλλα μέτρα για την τόνωση της κατανάλωσης.

Το 38% όσων ερωτήθηκαν είπε ότι καθυστέρησε ή ακύρωσε αγορές που σχεδίαζε λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Ωστόσο, το 53% εκτίμησε ότι η αγοραστική του δύναμη θα αυξηθεί ως το τέλος του χρόνου, ενώ μόλις το 8% πιστεύει ότι θα μειωθεί.

Στην ερώτηση τι θα ήθελε να αγοράσει, το 58% απάντησε «το δικό μου σπίτι». Η απάντηση «ένα νέο αυτοκίνητο» ακολούθησε, με 18%.

Η δημοσκόπηση έγινε από την 18η ως την 22α Ιουλίου κι έχει ποσοστό σφάλματος ±2,2%.