Ο στρατός της Μιανμάρ είναι υπεύθυνος για μαζικές δολοφονίες και ομαδικούς βιασμούς μουσουλμάνους Ροχίνγκια με πρόθεση γενοκτονίας, σύμφωνα με τους ερευνητές του ΟΗΕ. Ο αρχηγός του στρατού και πέντε στρατηγοί πρέπει να διωχθούν για την ενορχήστρωση των εγκλημάτων αυτών.

Σύμφωνα με την έκθεση του Οργανισμού, η κυβέρνηση της χώρας, υπό την ηγεσία της Αούνγκ Σαν Σου Κιι επέτρεψε τις ομιλίες μίσους, κατέστρεψε ντοκουμέντα και δεν κατάφερε να προστατέψει τις μειονότητες από εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου από τον στρατό στα κρατίδια Rakhine, Kachin και Shan.

Έτσι, όπως τονίζει η έκθεση, «συνέβαλε στη διάπραξη εγκλημάτων αγριότητας».

Πριν από έναν χρόνο, υπενθυμίζει το Reuters, τα κυβερνητικά στρατεύματα ηγήθηκαν της βίαιης καταστολής στο κρατίδιο Rakhine, έπειτα από επιθέσεις από τον Arakan Rohingya Salvation Army (ARSA) σε 30 αστυνομικά φυλάκια και μία στρατιωτική βάση της Μιανμάρ.

Περίπου 700.000 Ροχίνγκια χρειάστηκε να εγκαταλείψουν την περιοχή για να αποφύγουν τη βία και την καταστολή, και οι περισσότεροι ζουν πλέον σε προσφυγικούς καταυλισμούς στο γειτονικό Μπαγκλαντές.

Σύμφωνα με την έκθεση του ΟΗΕ, η στρατιωτική δράση που ακολούθησε ήταν «εντελώς δυσανάλογη των πραγματικών απειλών για την ασφάλεια».