Η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) ανέλαβε το Σάββατο την ευθύνη για την επίθεση της Πέμπτης στη δυτική Λιβύη που είχε αποτέλεσμα έξι στρατιωτικοί να χάσουν τη ζωή τους, ενώ οι λιβυκές αρχές ανακοίνωσαν τη σύλληψη των φερόμενων ως δραστών.
Με μια ανακοίνωσή του που διένειμε ένα από τα όργανα προπαγάνδας του, το πρακτορείο «ειδήσεων» Άμακ, το ΙΚ ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση που έγινε την Πέμπτη «εναντίον του σημείου ελέγχου Ουάντι Κάαμ», στον δρόμο που συνδέει τη Ζλίτεν με τη Χομς, με στόχο μια ομάδα ανδρών των σωμάτων ασφαλείας της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ).
Το πρωί της Πέμπτης, ένοπλοι σκότωσαν έξι στρατιωτικούς της Δύναμης Ειδικών Επιχειρήσεων του υπουργείου Εσωτερικών σε επίθεση εναντίον ενός σημείου ελέγχου κι ενός παρακείμενου κτιρίου στη Ζλίτεν, 160 χιλιόμετρα ανατολικά της Τρίπολης, περιοχή όπου δρα το ΙΚ.
«Οι δράστες της επίθεσης έχουν συλληφθεί», δήλωσε το βράδυ του Σαββάτου ο υπουργός Εσωτερικών της ΚΕΕ, ο στρατηγός Αμπντεσαλάμ Άσουρ, σε λιβυκό ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο.
«Όλα τα πρόσωπα που συνελήφθησαν είναι λίβυοι πολίτες (…) και τα πρώτα στοιχεία των ερευνών υποδεικνύουν ότι πρόκειται για μέλη του ΙΚ», πρόσθεσε ο Άσουρ, χωρίς να διευκρινίσει πόσοι άνθρωποι έχουν τεθεί υπό κράτηση.
Ο δήμαρχος της πόλης, ο Μούφτα Αχμάντι, είχε δηλώσει την Πέμπτη ότι ο ένας από τους δράστες της επίθεσης σκοτώθηκε και άλλοι δύο διέφυγαν.
Η επίθεση στη Ζλίτεν έγινε πριν συμπληρωθεί ένα 24ωρο αφότου κυκλοφόρησε ένα μήνυμα του ηγέτη του ΙΚ, του Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, με το οποίο κάλεσε τους οπαδούς της τζιχαντιστικής οργάνωσης να «στραφούν στη Λιβύη και να υποστηρίξουν τους μουτζαχεντίν στη Λιβύη, στη Συρία και στο Ιράκ».
Το ΙΚ εκμεταλλεύθηκε το χάος στη Λιβύη για να αποκτήσει ερείσματα στη χώρα, αναλαμβάνοντας την ευθύνη για πολλές επιθέσεις και — για ένα διάστημα — θέτοντας υπό τον έλεγχό του ολόκληρες πόλεις.
Επτά χρόνια μετά την ανατροπή του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι το 2011, η κατάσταση στη Λιβύη παραμένει έκρυθμη, με δύο κυβερνήσεις να διεκδικούν την εξουσία, την ΚΕΕ στην Τρίπολη, που αναγνωρίζεται από τη διεθνή κοινότητα, και μια παράλληλη αρχή στο ανατολικό τμήμα της χώρας που υποστηρίζεται από τον ισχυρό στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ.
Μια μυριάδα παραστρατιωτικές οργανώσεις, που αλλάζουν πλευρά ανάλογα με τα εκάστοτε συμφέροντά τους, και τζιχαντιστικές οργανώσεις έχουν δημιουργήσει ένα κλίμα χρόνιας, σχεδόν παντελούς έλλειψης ασφάλειας στη χώρα, που διαθέτει σημαντικούς πετρελαϊκούς πόρους.
Πολιτικοί και παραστρατιωτικοί ηγέτες εξακολουθούν να συγκρούονται για τον έλεγχο της χώρας, θέτοντας υπό έντονη αμφισβήτηση τη διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών εντός του έτους την οποία επιδίωκε η Δύση και ειδικά η Γαλλία.