Με την πρόωρη λήξη της θητείας των βουλευτών που υιοθέτησε με απόφασή της η Βουλή του Μαυροβουνίου ανοίγει ο δρόμος για την προκήρυξη βουλευτικών εκλογών.

Υπέρ του πρόωρου τερματισμού της θητείας της Βουλής τάχθηκαν στη χθεσινή ψηφοφορία 47 βουλευτές του Δημοκρατικού Κόμματος Σοσιαλιστών (DPS), του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SDP), του Βοσνιακού Κόμματος (BS) και της Δημοκρατικής Ένωσης Αλβανών (DUA). Κατά της απόφασης τάχθηκαν 27 βουλευτές των αντιπολιτευόμενων κομμάτων.

Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος Σοσιαλιστών (DPS), Μίλουτιν Σίμοβιτς είπε ότι βασικός λόγος τερματισμού της θητείας της Βουλής είναι ότι το Μαυροβούνιο έχει μπροστά του απαιτητικές προενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ και η κυβέρνηση και η Βουλή πρέπει να ανταποκριθούν σε αυτή την πρόκληση με πλήρη δυναμική.

«Δεν πρόκειται για έκφραση αδυναμίας, αλλά για έκφραση ευθύνης εκείνων που συνέβαλαν στο μέγιστο βαθμό στον εκδημοκρατισμό της χώρας και την οδήγησαν επιτυχώς στο κατώφλι της ΕΕ και του ΝΑΤΟ», υπογράμμισε.

Ο κ. Σίμοβιτς είπε ότι είναι αντίθετη σε κάθε πολιτική λογική η διαφωνία της αντιπολίτευσης στη διεξαγωγή εκλογών σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή. «Δεν αληθεύει ότι η αντιπολίτευση και το Σοσιαλιστικό Λαϊκό Κόμμα (SNP) φοβούνται τις εκλογές. Εμείς θέλουμε απλώς να σας εμποδίσουμε να ορίσετε ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών που εξυπηρετεί τα δικά σας συμφέροντα», δήλωσε ο βουλευτής του (SNP) Βέλιζαρ Καλουτζέροβιτς.

Με βάση το Σύνταγμα τις βουλευτικές εκλογές προκηρύσσει ο πρόεδρος του Μαυροβουνίου, Φίλιπ Βουγιάνοβιτς, ο οποίος ανήγγειλε ότι αυτές τις μέρες θα αρχίσει διαβουλεύσεις με τους εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων για την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών.

Τα ΜΜΕ του Μαυροβουνίου μεταδίδουν ότι πιθανότερο είναι να διεξαχθούν εκλογές τον Οκτώβριο έξι μήνες νωρίτερα από τις τακτικές εκλογές.