Περίεργη τακτική επέλεξε η κοινοβουλευτική πλειοψηφία για τη συζήτηση της πρότασης μομφής της κυβέρνησης του Μπόικο Μπορίσοφ στην έκτακτη συνεδρίαση του βουλγαρικού Κοινοβουλίου.

Η απόκρουση των καταγγελιών της αντιπολίτευσης με αφορμή την άκρως επικριτική προς τη Σόφια έκθεση της Κομισιόν για την πενταετή επιτήρηση της Βουλγαρίας, ανατέθηκε κατά την έναρξη της συνεδρίασης σε ορισμένους «ανεξάρτητους» (επίσημα, τουλάχιστον) βουλευτές.

Στη μόνιμη υποστήριξη των συγκεκριμένων βουλευτών στηρίζεται η πολιτική επιβίωση της κυβέρνησης μειοψηφίας του GERB, η οποία διαθέτει, επίσημα τουλάχιστον 117 έδρες σε σύνολο 240 στο βουλγαρικό Κοινοβούλιο.

Αφού εξύμνησαν τις επιτυχίες της κυβέρνησης Μπορίσοφ, δηλαδή την αύξηση του αριθμού των αστυνομικών που έχουν το δικαίωμα ανάκρισης, στη βελτίωση του Ποινικού Κώδικα με πολυάριθμες τροπολογίες κλπ, οι τρεις ανεξάρτητοι βουλευτές παραχώρησαν το βήμα στο «βαρύ πυροβολικό» του GERB, δηλαδή τους υπουργούς Εξωτερικών, Νικολάι Μλαντένοφ και Δικαιοσύνης Ντιάνα Κοβάτσεβα και κυρίως, στον αντιπρόεδρο του υπουργικού συμβουλίου και υπουργό Εσωτερικών, Τσβετάν Τσβετάνοφ. Ο τελευταίος εξαπέλυσε κατά μέτωπο επίθεση στις προηγούμενες κυβερνήσεις με κατηγορίες για ανικανότητα στην αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος αλλά και για…διασυνδέσεις με κυκλώματα μαφίας.

Με τις αναφορές, ο υπουργός Εσωτερικών κατάφερε να βγάλει εκτός εαυτού τους αρχηγούς της αντιπολίτευσης όλων των αποχρώσεων. «Ψεύτης» (ο κ. Σεργκέι Στανίσεφ) και «φοβητσιάρης» (ο κ. Ιβάν Κώστοφ) ήταν οι λέξεις-κλειδιά στον αντίλογο των δύο πρώην πρωθυπουργών στο δημοκρατικό διάλογο απουσία του υπουργού Εσωτερικών, ο οποίος αποχώρησε επειγόντως από την αίθουσα της Βουλής έπειτα από την μακροσκελή αγόρευσή του.

Ο Τσβετάνοφ ολοκλήρωσε την ομιλία του με έκκληση για… εθνική ενότητα που θα απαγορεύει, όπως είπε, πολιτικοποίηση των δραστηριοτήτων του υπόκοσμου. Χαρακτήρισε δε την πρόταση μομφή ως …«ανούσια πολιτική πρωτοβουλία στην οποία η αντιπολίτευση καταφεύγει με την ελπίδα να γίνει αντιληπτή πριν τις θερινές διακοπές».

«Στο ίδιο μήκος κύματος» από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Εξωτερικών Νικολάι Μλαντένοφ διατύπωσε την εκτίμηση ότι η συζήτηση είναι «άχρηστη, περιττή διαδικασία και σπατάλη του πολύτιμου χρόνου του Κοινοβουλίου», αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Από την πλευρά της, η υπουργός Δικαιοσύνης Ντιάνα Κοβάτσεβα έκανε εκτενή απολογισμό των μεταρρυθμίσεων στο δικαστικό σύστημα που, όπως είπε «καμία προηγούμενη κυβέρνηση δεν τόλμησε να αναλάβει».

Την πρόταση μομφής επιχείρησαν να υποβαθμίσουν με κάθε τρόπο οι υπουργοί του κυβερνώντος κόμματος, όπως και ο πρόεδρος της κυβέρνησης.

Η πολιτική επιβίωση του Μπόικο Μπορίσοφ θεωρείται σχεδόν βέβαιη και σ’ αυτήν την πρόταση μομφής, ενόψει της αυτοδυναμίας που έχει εξασφαλίσει το κυβερνών GERB στη Βουλή με την προσέλκυση «ανεξάρτητων βουλευτών» ύστερα από την αποσκίρτησή τους από διάφορες παρατάξεις της αντιπολίτευσης τα τελευταία δύο χρόνια.

© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ και παραχωρούνται σε συνδρομητές μόνον για συγκεκριμένη χρήση.