Την έντονη κριτική της αντιπολίτευσης, προκάλεσε η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, να συνεχιστεί επ΄ αόριστον η πεντάχρονη επιτήρηση της Βουλγαρίας, την οποία αποφάσισε η ΕΕ, μετά την ένταξη της χώρας και της Ρουμανίας, το 2007, στον τομέα της εσωτερικής τάξης και ασφάλειας, και να δημοσιεύσει την επόμενη έκθεση με τα συμπεράσματα της για τα πεπραγμένα στη Βουλγαρία, σε δεκαοχτώ και όχι σε δώδεκα μήνες, ως είθισται.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Σεργκέι Στανίσεφ, μιλώντας στη Βουλή κατά την παρουσίαση της επιχειρηματολογίας των εισηγητών για πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης η οποία ξεκίνησε σήμερα, χωρίς την παρουσία του πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ, επισήμανε ότι η κυβέρνηση έχει χάσει οριστικά και αμετάκλητα την εμπιστοσύνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ειδικότερα, όπως είπε, έχει χάσει την εμπιστοσύνη, σε ότι αφορά την πολιτική βούληση και την ικανότητα του πρωθυπουργού, Μπόικο Μπορίσοφ, να ακολουθήσει τον άξονα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, της εσωτερικής ασφάλειας και της μεταρρύθμισης του δικαστικού συστήματος.
«Ποτέ μέχρι σήμερα δεν έχουν γίνει τόσο δυσμενείς εκτιμήσεις για τη Βουλγαρίας σε έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», δήλωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Σεργκέι Στανίσεφ κατά την παρουσίαση των επιχειρημάτων του αριστερού Συνασπισμού για τη Βουλγαρία, θέτοντας την κυβέρνηση προ των ευθυνών της, δια της πρότασης μομφής. Και πρόσθεσε: «Το γεγονός και μόνο, ότι επεκτείνεται επ αόριστον η περίοδος δράσης του μηχανισμού ελέγχου και συνεργασίας με τη Βουλγαρία, αντί να ακυρωθεί, όπως θα ήταν αναμενόμενο και λογικό, αποτελεί από μόνο του μαρτυρία για την απόλυτη αποτυχία της κυβέρνησης του Μπόικο Μπορίσοφ».
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο πρόεδρος των Βούλγαρων Σοσιαλιστών, επισήμανε ότι η έκθεση επιβεβαιώνει, εμμέσως πλην σαφώς, τις φήμες ότι στο τέλος του 2011 η κυβέρνηση του Μπόικο Μπορίσοφ, έχασε οριστικά και αμετάκλητα την πολιτική υποστήριξη και την εμπιστοσύνη των κρατών-μελών της ΕΕ και της Κομισιόν. «Στην ουσία, η γλώσσα της έκθεσης σημαίνει κατάργηση της πολιτικής εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση του κυβερνώντος κόμματος, τόνισε ο κ. Στανίσεφ. «Δεν είναι τυχαίο, εξάλλου, ότι η επόμενη έκθεση θα δημοσιευτεί σε 18 μήνες. Αυτό σημαίνει, ότι έχουν χάσει (σ.σ. στην ΕΕ) κάθε ελπίδα, ότι μπορείτε να επιχειρήσετε ουσιαστικές αλλαγές στην πολιτική σας και γι’αυτό θα εκτιμάνε πια την επόμενη κυβέρνηση, που θα προκύψει μετά τις εκλογές τον Ιούλιο του 2013», είπε.
Ο κ. Στανίσεφ κάλεσε στη συνέχεια τον υπουργό Εσωτερικών, Τσβετάν Τσβετάνοφ, «να απαντήσει στην Κομισιόν ποιοί είναι αυτοί οι δώδεκα μεγάλοι εγκληματικοί όμιλοι, με τζίρο της τάξεως των 1,8 δισεκατομμυρίων ευρώ, οι οποίοι ενεργούν, προφανώς, με κάθε άνεση και ανενόχλητοι στη Βουλγαρία, όπως διαπιστώνεται στην έκθεση».
«Αποτύχατε ακόμα και εκεί, όπου ο κόσμος ήλπιζε ότι είναι η κύρια δύναμή σας. Οι πολίτες έλεγαν: καλά, το εισόδημα μας μειώνετε συνεχώς, ζούμε όλο και φτωχότερα, στην οικονομία τα κάνανε θάλασσα, έχουν χάσει κάθε ελπίδα να χειριστούν την ανεργία, αλλά τουλάχιστον θα τιμωρήσουν τους «κακούς». Και αυτές οι ελπίδες αποδείχθηκαν μάταιες».
Η ευρωπαϊκή έκθεση, σύμφωνα με τον κ. Στανίσεφ, «απλώς και μόνο σηκώνει λίγο την αυλαία σε μια τρομακτική εικόνα, την οποία όλο και περισσότεροι Βούλγαροι αντιλαμβάνονται με φρίκη: η θλιβερή εικόνα της οικοδόμησης ενός ολιγαρχικού μοντέλου διακυβέρνησης της Βουλγαρίας, στο πλαίσιο του οποίου το κυβερνών κόμμα απλώς εξυπηρετεί προσκείμενα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, για τη «διευκόλυνση των οποίων έχει περάσει, μέχρι σήμερα, εξήντα «κατευθυνόμενους» νόμους στη Βουλή», όπως είπε.
«Η κάθε εξουσία διαφθείρει, αλλά η απόλυτη εξουσία διαφθείρει απόλυτα. Αυτό το ρητό πρέπει να αξιοποιήσετε, ως πραγματικό σλόγκαν του κόμματός σας, επειδή το ΓΕΡΜΠ έχει χάσει το δικαίωμα να αποκαλείται κόμμα της ευρωπαϊκής ανάπτυξης της Βουλγαρίας» κατέληξε ο Σεργκέι Στανίσεφ.