Στο λιμάνι της Αλχεθίρας, στη νότια Ισπανία, έφθασε σήμερα ένα πλοίο ισπανικής μη κυβερνητικής οργάνωσης, προκειμένου να αποβιβάσει 87 μετανάστες που είχαν διασωθεί στις 2 Αυγούστου ανοικτά της Λιβύης και τους οποίους η Ιταλία δεν ήθελε να δεχθεί, μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.
Οι ισπανικές αρχές εξέφρασαν την επιθυμία η νέα άφιξη ενός πλοίου με μετανάστες, επτά εβδομάδες μετά την υποδοχή του πλοίου Aquarius που είχε λάβει μεγάλη δημοσιότητα, να πραγματοποιηθεί διακριτικά, χωρίς διάθεση ειδικού μηχανισμού υποδοχής.
Καθώς δεν είχαν τη δυνατότητα να προσεγγίσουν το λιμάνι, τα ΜΜΕ έμειναν σε απόσταση από την προκυμαία, περιορισμένα πίσω από κιγκλιδώματα.
Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, το πλοίο της ΜΚΟ Proactiva Open Arms έφθασε στο λιμάνι γύρω στις 9:20 τοπική ώρα (10:20 ώρα Ελλάδας), σε αποβάθρα του Σαν Ρόκε, κοντά στην Αλχεθίρας, το πρώτο λιμάνι της Ισπανίας.
Είναι εκεί όπου η Ισπανία δημιούργησε επειγόντως ένα νέο κέντρο υποδοχής καθώς εκατοντάδες μετανάστες φθάνουν κάθε εβδομάδα στις ακτές της Ανδαλουσίας με αυτοσχέδια σκάφη.
Η Ισπανία έγινε φέτος το πρώτο λιμάνι εισόδου στην Ευρώπη παράτυπων μεταναστών –κυρίως από την Αφρική– που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τους αναχωρώντας από το Μαγκρέμπ με αυτοσχέδια πλεούμενα. Σχεδόν 24.000 άνθρωποι έχουν φθάσει διά θαλάσσης στην Ισπανία από τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης.
Έπειτα από ένα μακρύ ταξίδι από την κεντρική Μεσόγειο, η ΜΚΟ Proactiva Open Arms οδήγησε μέχρι την Αλχεθίρας 75 ενήλικες άνδρες και 12 ανήλικους. Η οργάνωση δηλώνει πως πολλοί έρχονται «από την κόλαση του Νταρφούρ» –περιοχή του δυτικού Σουδάν που σπαράσσεται εδώ και 15 χρόνια από εμφύλιο πόλεμο– και «έχουν υποστεί αλλεπάλληλες καταπατήσεις των δικαιωμάτων τους στη Λιβύη».
Η Ισπανία προσφέρει ένα σίγουρο λιμάνι στο σκάφος αυτό τη στιγμή που η Ιταλία αρνείται αυτό το καλοκαίρι να δεχθεί σκάφη των ΜΚΟ που διαπλέουν τη Μεσόγειο για να προσφέρουν βοήθεια στους μετανάστες που κινδυνεύουν.
Ωστόσο η νέα κυβέρνηση του σοσιαλιστή Πέδρο Σάντσεθ θέλησε, αυτή τη φορά, οι μετανάστες που υποδέχθηκε στον Σαν Ρόκε, να τύχουν ακριβώς της ίδιας μεταχείρισης από τη διοίκηση όπως και οι άλλοι που φθάνουν κάθε ημέρα παράτυπα στην Ισπανία. Η περιφέρεια της Ανδαλουσίας ανακοίνωσε πως δεν θα υπάρξει καμία ευνοϊκή μεταχείριση προς αυτούς.