Τραγικός είναι ο συνολικός απολογισμός από την αιματοχυσία στη Συρία, που συνεχίζεται αμείωτη, οδηγώντας τη χώρα σε έναν πραγματικό εμφύλιο πόλεμο.
Περισσότεροι από 19.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη διάρκεια των 16 μηνών της εξέγερσης κατά του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Άσαντ, όπως ανακοίνωσε σήμερα το Συριακό Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Από τους συνολικά 19.106 ανθρώπους που έχουν χάσει τη ζωή τους στη Συρία σύμφωνα με έναν τελευταίο απολογισμό, η πλειοψηφία είναι πολίτες (13.296).
Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Συριακού Παρατηρητηρίου των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Ραμί Αμπντέλ Ραχμάν, 4.861 στρατιώτες και 949 λιποτάκτες έχουν σκοτωθεί στο διάστημα αυτό.
Την ίδια ώρα, οι Σύροι εξεγερμένοι ανακοίνωσαν σήμερα ότι έθεσαν υπό τον έλεγχό τους ένα ακόμη φυλάκιο στα σύνορα με την Τουρκία, το Μπαμπ αλ Σάλαμ, που βρίσκεται βόρεια του Χαλεπίου. Πρόκειται για το τρίτο φυλάκιο στα σύνορα με την Τουρκία που καταλαμβάνουν οι σύροι αντάρτες τις τελευταίες τέσσερις ημέρες.
«Ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός έθεσε υπό τον έλεγχο του το φυλάκιο Μπαμπ αλ Σάλα, αλλά οι δυνάμεις του (σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ) βομβαρδίζουν τις θέσεις μας από μακριά», δήλωσε ο Άχμεντ Ζάινταν εκπρόσωπος του Ανώτατου Συμβουλίου της Ηγεσίας της Επανάστασης.
Οι σύροι εξεγερμένοι κατέλαβαν την προηγούμενη εβδομάδα τα φυλάκια Μπαμπ αλ Χάουα και Τζάραμπλους στα σύνορα με την Τουρκία, καθώς και δύο φυλάκια στα σύνορα με το Ιράκ.
Συνολικά στα σύνορα μεταξύ Τουρκίας και Συρίας υπάρχουν επτά ενεργά φυλάκια, από τα οποία μόνο το ένα είναι ανοικτό στη διάρκεια θρησκευτικών εορτών και μόνο για πεζούς.
Στο μεταξύ ένας ακόμη σύρος στρατηγός διέσχισε τα σύνορα και κατέφυγε στην Τουρκία στη διάρκεια της νύκτας, ανεβάζοντας σε 25 τον αριθμό των σύρων αξιωματικών που έχουν αποσκιρτήσει στη γειτονική χώρα, όπως δήλωσε σήμερα ένας διπλωμάτης του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.
Νωρίτερα, ο ρώσος πρεσβευτής στη Γαλλία Αλεξάντρ Ορλόφ δήλωσε σήμερα ότι είναι «δύσκολο να φανταστεί κανείς» ότι ο σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ θα καταφέρει να παραμείνει στην εξουσία, ενώ εκτίμησε ότι θα πρέπει να οργανωθεί η αποχώρησή του «με πολιτισμένο τρόπο», όπως έγινε στην Υεμένη.