Το Συμβούλιο Ασφαλείας (ΣΑ) των Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε νέο ψήφισμα για την Κύπρο, χωρίς ουσιαστικές αλλαγές σε σχέση με τα προηγούμενα ψηφίσματα και έπειτα από έντονες παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, με το οποίο ανανεώνεται για άλλους έξι μήνες η θητεία της Ειρηνευτικής Δύναμης (ΟΥΝΦΙΚΥΠ) στο νησί, μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2013.
Υπέρ ψήφισαν 13 μέλη του Σώματος, ενώ το Πακιστάν και το Αζερμπαϊτζάν τήρησαν αποχή, με την αιτιολογία ότι στις διαπραγματεύσεις για λύση του Κυπριακού δεν λαμβάνονται υπόψη «οι πραγματικότητες» επί του εδάφους, θεωρώντας επίσης ότι δεν υπήρξαν διαφανείς διαδικασίες στο ΣΑ.
Η βρετανική αντιπροσωπεία, που παραδοσιακά ετοιμάζει το προσχέδιο ψηφίσματος, επέμενε μέχρι την τελευταία στιγμή να συμπεριληφθεί στο ψήφισμα μια «ενοχλητική αναφορά», ανοίγοντας το δρόμο για μελλοντική αλλαγή των όρων εντολής της Δύναμης, ανεξάρτητα από τη λύση ή όχι του Κυπριακού. Τελικά, λόγω αντιδράσεων από άλλα μόνιμα μέλη του Σώματος, κυρίως από τη Ρωσία, την Κίνα και τη Γαλλία, οι Βρετανοί συναίνεσαν για να αλλάξει η συγκεκριμένη παράγραφος, με αποτέλεσμα η λέξη «προσβλέπουν» στην αναθεώρηση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ να γίνει «συμπεριλαμβανόμενης» της επανεξέτασης της ΟΥΝΦΙΚΥΠ κατά περίπτωση.
Η βρετανική αντιπροσωπεία, κατά τις πολύωρες διαβουλεύσεις που προηγήθηκαν, έφτασε στο σημείο να απειλήσει και με βέτο κατά την ψηφοφορία.
Σε γενικές γραμμές, το ψήφισμα είναι πανομοιότυπο με τα προηγούμενα και κάνει αναφορές και στην αποστολή των καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα για τη λύση του Κυπριακού. Μεταξύ άλλων, το ΣΑ αναγνωρίζει την πρόοδο που σημειώθηκε μέχρι στιγμής στις πλήρεις διαπραγματεύσεις, σημειώνοντας όμως ότι αυτή δεν υπήρξε επαρκής και δεν έχει ακόμη καταλήξει σε μια συνολική και διαρκή διευθέτηση, ενώ παροτρύνει τις δυο πλευρές να συνεχίσουν τις συζητήσεις τους για την επίτευξη αποφασιστικής προόδου στα βασικά ζητήματα.
Το ΣΑ υπενθυμίζει το ψήφισμα 2026 (2011) και καλεί τους δύο ηγέτες στο νησί να καταβάλλουν προσπάθειες για περαιτέρω εργασία με σκοπό την επίτευξη συγκλίσεων στα βασικά θέματα, να συνεχίσουν να εργάζονται με τις τεχνικές επιτροπές για τη βελτίωση της καθημερινής ζωής των Κυπρίων, να βελτιώσουν το περιβάλλον που διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις, συμπεριλαμβανομένης της εστίασης των δημόσιων μηνυμάτων τους πάνω στις συγκλίσεις και την περαιτέρω πορεία, καθώς και τη μεταφορά περισσοτέρων εποικοδομητικών και εναρμονισμένων μηνυμάτων.
Το ΣΑ προτρέπει την εφαρμογή μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, προσβλέποντας σε συμφωνία και εφαρμογή περαιτέρω τέτοιων μέτρων, συμπεριλαμβανομένων των στρατιωτικών μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης και το άνοιγμα άλλων σημείων διέλευσης. Επίσης, προτρέπει όλα τα μέρη να είναι πιο πρόθυμα στη διευκόλυνση των προϋποθέσεων εκταφής από την Επιτροπή Αγνοουμένων, παρέχοντάς της απεριόριστη πρόσβαση σ’ όλο το νησί, συμπεριλαμβανομένων στρατιωτικών περιοχών στο βόρειο μέρος.
Το ΣΑ επαναβεβαιώνει όλα τα σχετικά ψηφίσματά του για την Κύπρο, ιδιαίτερα το ψήφισμα 1251 (1999) και τα μεταγενέστερα ψηφίσματα, καλώντας και πάλι την τουρκοκυπριακή πλευρά και τις τουρκικές δυνάμεις να αποκαταστήσουν στα Στροβίλια το στρατιωτικό στάτους κβο που υπήρχε πριν από τις 30 Ιουνίου 2000.