Η συριακή κρατική τηλεόραση προειδοποίησε σήμερα τους πολίτες ότι ένοπλοι σχεδιάζουν να εξαπολύσουν επιθέσεις στην πρωτεύουσα μεταμφιεσμένοι–φορώντας στολές στρατιωτών.
Πολλές συνοικίες της Δαμασκού πλήττονται τις τελευταίες πέντε ημέρες από σφοδρές συγκρούσεις ανάμεσα στις δυνάμεις των υπηρεσιών ασφαλείας και αντάρτες που μάχονται για να ανατρέψουν τον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ.
Η συριακή τηλεόραση ανέφερε ότι άνδρες που φορούν στολές των ένοπλων δυνάμεων στις συνοικίες αυτές ενδέχεται να μην ανήκουν στον τακτικό στρατό.
«Ένοπλοι άνδρες στην Τάνταμον, στην Μιντάν, στην Κάα και στη Ναρ Αΐσα φορούν στρατιωτικές στολές με διακριτικά της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς. Αυτό επιβεβαιώνει ότι σχεδιάζουν να διαπράξουν εγκλήματα και να επιτεθούν σε ανθρώπους εκμεταλλευόμενοι την εμπιστοσύνη των πολιτών στις θαρραλέες ένοπλες δυνάμεις μας», ανέφερε το κρατικό κανάλι σε ένα μήνυμα που μεταδόθηκε υπό μορφή κειμένου.
Ακτιβιστές της αντιπολίτευσης κατηγόρησαν τις δυνάμεις ασφαλείας ότι χρησιμοποίησαν βαρύ πυροβολικό για να πλήξουν περιοχές που ελέγχουν εξεγερμένοι, όπως η Τάνταμον και η Μιντάν, αναγκάζοντας κατοίκους να τις εγκαταλείψουν. Κατηγόρησαν επίσης παραστρατιωτικούς που πρόσκεινται στο καθεστώς, τους λεγόμενους Σαμπίχα, ότι έκαναν επιδρομές σε περιοχές που ελέγχει η αντιπολίτευση στην Δαμασκό.
Στο μεταξύ, ένας στενός συνεργάτης του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι η Μόσχα δεν συζητάει το ενδεχόμενο να φιλοξενήσει στη χώρα τον Σύρο Πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ και πρόσθεσε ότι δεν είναι ενήμερος περί κάποιου σχεδίου ο Άσαντ να μεταβεί στη ρωσική πρωτεύουσα.
Ο σύμβουλος του Πούτιν για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής Γιούρι Ουσάκοφ είπε μιλώντας σε δημοσιογράφους ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας δεν έχει συζητήσει το πού θα μπορούσε να πάει ο Άσαντ εάν εγκατέλειπε τη Συρία, ούτε στην τηλεφωνική συνδιάλεξή του με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ούτε σε εκείνη με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα σήμερα.
Ερωτηθείς εάν ο Άσαντ θα μπορούσε να μεταβεί στη Ρωσία, ο Ουσάκοφ είπε ότι δεν γνωρίζει να υπάρχει κανένα τέτοιο σχέδιο. «Δεν γνωρίζω• τουλάχιστον δεν έχω ακούσει τίποτε τέτοιο».
Από την πλευρά της η διπλωματία της Κίνας ανέφερε ότι είναι ιδιαίτερα ανήσυχη για την κατάσταση στη Συρία, όπου μάχες μαίνονταν στο κέντρο της Δαμασκού, μία ημέρα αφού καμικάζι βομβιστής σκότωσε τον υπουργό Άμυνας, τον υφυπουργό και άλλο ένα κορυφαίο στέλεχος της κυβέρνησης Άσαντ στον τομέα της ασφάλειας.
Η Κίνα «καταδικάζει σθεναρά τη βομβιστική επίθεση η οποία σημειώθηκε στην Δαμασκό χθες. Η Κίνα εκφράζει βαθιά ανησυχία για τη συνεχιζόμενη ένταση στη Συρία», ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του που δημοσιεύθηκε στον ιστότοπό του (www.mfa.gov.cn).
Από την πλευρά του ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Εχούντ Μπαράκ εκτίμησε ότι η χθεσινή επίθεση αποτελεί ένα «σκληρό πλήγμα» στο καθεστώς καθώς και στον «ακραίο άξονα» των Ιρανών και της Χεζμπολάχ του Λιβάνου.
«Αυτό που συνέβη (. . .) θα επιταχύνει την πτώση του καθεστώτος της οικογένειας του Άσαντ. Πρόκειται για ένα σκληρό πλήγμα για αυτόν, καθώς και για τον άξονα των ακραίων, των Ιρανών και της (σιιτικής παράταξης) Χεζμπολάχ (του Λιβάνου)», ανέφερε ο Μπαράκ στην διάρκεια επίσκεψής του στα κατεχόμενα Υψώματα του Γκολάν, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του.
«Οι αντάρτες, παρότι είναι κακά εκπαιδευμένοι, είναι όλο και πιο αποφασισμένοι και αποσπούν τον έλεγχο όλο και πιο μεγάλων τμημάτων της συριακής επικράτειας. . . περιλαμβανομένης της Δαμασκού και των προαστίων της», πρόσθεσε.
Ο Μπαράκ εκτίμησε παράλληλα ότι είναι «πιθανό μετά την πτώση του Άσαντ η Χεζμπολάχ να αποπειραθεί να αρπάξει εξελιγμένα όπλα από τη Συρία για να τα μεταφέρει στο Λίβανο, περιλαμβανομένων πυραύλων εδάφους-εδάφους και χημικών όπλων» καθώς και ότι είναι πιθανό «το Γκολάν να αποτελέσει μια βάση τρομοκρατικών στοιχείων».
Τυπικά, το Ισραήλ παραμένει σε εμπόλεμη κατάσταση με τη Συρία.
Ο θάνατος ανώτατων αξιωματούχων, μελών του στενού κύκλου γύρω από τον πρόεδρο Άσαντ, στη χθεσινή επίθεση αποτελεί «την αρχή του τέλους» του καθεστώτος, υποστήριξε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας εκπρόσωπος της συριακής αντιπολίτευσης.
«Αυτό που συνέβη χθες είναι μια ένδειξη για την αρχή του τέλους του καθεστώτος (. . .) είναι ένα μεγάλο πλήγμα που καταφέραμε στον (αρχηγό του κράτους) και στο μηχανισμό ασφαλείας και καταστολής του καθεστώτος» είπε ο Ζορζ Σαμπράν, εκπρόσωπος του Συριακού Εθνικού Συμβουλίου (ΣΕΣ).
Ο επικεφαλής της αποστολής παρατηρητών του ΟΗΕ υποστράτηγος Ρόμπερτ Μουντ αναχώρησε νωρίτερα σήμερα από την Δαμασκό με προορισμό την Γενεύη, την ώρα που οι συγκρούσεις μαίνονται.
Η εντολή της αποστολής θα λήξει αύριο (Παρασκευή), αλλά το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αναμένεται να αποφασίσει εντός της ημέρας για το εάν θα την παρατείνει για 45 ημέρες.
«Φεύγω ικανοποιημένος διότι εγώ και περίπου 400 γενναίες γυναίκες και γενναίοι άνδρες κάναμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε υπό πολύ δύσκολες συνθήκες», δήλωσε ο Μουντ.
«Για χάρη του συριακού λαού χρειαζόμαστε το Συμβούλιο Ασφαλείας να επιδείξει αποτελεσματικότητα και αυθεντική ενότητα για ένα πολιτικό σχέδιο που θα ικανοποιεί τις θεμιτές προσδοκίες του συριακού λαού», πρόσθεσε σε συνέντευξη Τύπου στο ξενοδοχείο όπου διέμενε.
Τέλος, να βρεθεί μια «λύση» στην συριακή κρίση «στο πλαίσιο» του ΟΗΕ κάλεσε ο Ισπανός μονάρχης Χουάν Κάρλος.
Μιλώντας στην Μόσχα, όπου συναντήθηκε με το Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Χουάν Κάρλος είπε ότι «πρέπει να δοθεί ένα τέλος στο συριακό δράμα», και αυτό θα «πρέπει να γίνει στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας» του ΟΗΕ, σύμφωνα με το πρακτορείο Ιντερφάξ.