Διεύρυνση της της Συνόδου της Μεσογειακής Συνεργασίας, του Φόρουμ 5+5, πρότεινε ο Λίβυος ηγέτης Μουαμάρ Καντάφι. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο Καντάφι πρότεινε να εξεταστεί του χρόνου ένταξη της Ελλάδας αλλά και της Αιγύπτου.
Στη Σύνοδο μετέχουν πέντε χώρες του Μαγκρέμπ και πέντε της νότιας Ευρώπης: Μαυριτανία, Μαρόκο, Αλγερία, Τυνησία, Λιβύη, Ιταλία, Μάλτα, Γαλλία, Ισπανία και Πορτογαλία.
Ο Καντάφι πρότεινε το 2011 οι 10 χώρες να ψηφίσουν τη διεύρυνση του Φόρουμ κι επίσης να επίσης να εγκρίνουν τα νέα μέτρα για τη διατήρηση του περιβάλλοντος στη Μεσόγειο, τη λιβυκή πρόταση για τον περιορισμό της λαθρομετανάστευσης και για την περιοδικότητα στη διοργάνωση της συνόδου, προσθέτουν οι ίδιες πηγές.
Η σύνοδος ξεκίνησε με δίωρη καθυστέρηση και έπειτα από το μεγάλο δείπνο που παρέθεσε ο Καντάφι με την ευκαιρία της 41ης επετείου από την ανάληψη της εξουσίας. Κατόπιν οι προσκεκλημένοι του παρακολούθησαν εορταστικές εκδηλώσεις στον ιππόδρομο της Μπουσέτα στην Τρίπολη, με φολκλορικές ομάδες και παρέλαση καθαρόαιμων ίππων. Την εκδήλωση πλαισίωνε μουσική βραδιά και ανάγνωση ποιημάτων που υμνούσαν την δόξα της Επανάστασης και έκλεισε με πυροτεχνήματα παρουσία χιλιάδων κόσμου.
Εκτός από τους ηγέτες και υπουργούς από τις 10 χώρες της συνόδου, στο θέαμα συμμετείχαν και οι αρχηγοί κρατών από τη Σιέρα Λεόνε, τη Γουϊνέα, τη Σερβία και τη Βοσνία, καθώς και οι αρχηγοί κυβέρνησης από τη Νιγηρία, την Κροατία, τη Σλοβενία, και αντιπροσωπείες από την Ελλάδα, την Τουρκία και την Κύπρο.
Μετά την άτυπη σύνοδο των 5+5 οι επικεφαλής της διπλωματίας της Ιταλίας Φράνκο Φρατίνι και της Λιβύης Μούσα Κούσα δήλωσαν πως οι χώρες τους συμφωνούν με την ιδέα της διεύρυνσης του φόρουμ σε ένα σχήμα 6+6.
Ωστόσο τόνισαν πως οι απόψεις αυτές απηχούν μόνον τη θέση της Λιβύης και δεν έχουν εγκριθεί, καθώς το πρόβλημα παραμένει η εισδοχή της Αιγυπτου και η προοπτική να παρεισφρήσει μέσω αυτής το Μεσανατολικό ζήτημα σε ένα φόρουμ αποκλειστικά αφιερωμένο στη Μεσόγειο.