Για παρακμάζουσα δημοκρατία στη Βρετανία την τελευταία δεκαετία κάνει λόγο μελέτη του Democratic Audit που παρουσίασε κατ’ αποκλειστικότητα η Guardian. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στη δύναμη των επιχειρήσεων η οποία είναι συνεχώς αυξανόμενη, τη φθίνουσα αντιπροσωπευτικότητα των πολιτικών και τους απογοητευμένους πολίτες που δεν πηγαίνουν στις κάλπες ή δεν συζητούν τα τρέχοντα.
Η μελέτη αναγνωρίζει ότι υπάρχουν θετικά στοιχεία προόδου την τελευταία δεκαετία σε ότι αφορά τις διαδικασίες για τοποθετήσεις σε υπουργικές θέσεις και άλλα δημόσια αξιώματα, η αποκέντρωση της εξουσίας όσον αφορά την βόρεια Ιρλανδία, τη Σκωτία και την Ουαλία και η δημοσιοποίηση περισσότερων πληροφοριών σχετικά με τις δαπάνες των πολιτικών και τις δωρεές στα κόμματα.
Ωστόσο, υπάρχουν άλλοι τομείς όπου η Βρετανία έχει απομακρυνθεί από δύο βασικά συστατικά του δημοκρατικού πολιτεύματος: τον έλεγχο του λαού στις αποφάσεις των πολιτικών και την αντιπροσωπευτικότητα του συστήματος.
Στα συμπτώματα της «μελαγχολικής δημοκρατίας» είναι επίσης ότι οι πολίτες δεν εμπιστεύονται πλέον τους δημοκρατικούς θεσμούς, αλλά και το χάσμα στη συμμετοχή διαφορετικών κοινωνικών τάξεων στους εκλογείς, ενώ προστίθεται επίσης η άνευ προηγουμένου ισχύς των επιχειρήσεων, που, σύμφωνα με τους συντάκτες της μελέτης, «απειλεί και υπονομεύει ορισμένες από τις πιο βαισκές αρχές της δημοκρατικής λήψης αποφάσεων».