Οι αρχές της Νότιας Κορέας συνέλαβαν έναν ακτιβιστή υπέρ της Βόρειας Κορέας ο οποίος πέρασε περπατώντας τα αυστηρά φρουρούμενα, στρατιωτικοποιημένα σύνορα των δύο κρατών σήμερα, ολοκληρώνοντας μια επίσκεψη χωρίς άδεια στην Πιονγκγιάνγκ, η οποία σύμφωνα με τις αρχές παραβιάζει τον αμφιλεγόμενο αντικομμουνιστικό νόμο στη Σεούλ.
Ο Ρο Σου-χούι, ηγέτης μιας νοτιοκορεάτικης οργάνωσης η οποία διατηρεί φιλικές σχέσεις με βορειοκορεάτικες οργανώσεις, πέρασε πάνω από τρεις μήνες στην Πιονγκγιάνγκ, όπου παρέστη σε εθνικές εορταστικές εκδηλώσεις για το θάνατο των δύο προηγούμενων ηγετών της χώρας και επέκρινε τη Σεούλ.
«Όσο ήμουν στη Βόρεια [Κορέα] ένοιωθα ότι ο ηγέτης και ο λαός αποτελούν ένα αρμονικό σύνολο που ασφαλώς θα οικοδομήσει ένα έθνος που ακμάζει χάρη στην πολιτική σταθερότητα και την ισχυρή οικονομική δυναμική», φέρεται ότι δήλωσε ο Ρο την Πέμπτη, σύμφωνα με το επίσημο βορειοκορεάτικο πρακτορείο ειδήσεων KCNA. «Στη Βόρεια Κορέα ο λαός θεωρείται ο παράδεισος, τα παιδιά βασιλείς και η ειλικρινής ενότητα είναι ισχυρότερη κι από πυρηνικά όπλα», φέρεται ότι είπε ακόμη.
Ο Νόμος περί Εθνικής Ασφαλείας που ισχύει στη Νότια Κορέα, ο οποίος εφαρμόζεται από τις πρώτες ημέρες του διχασμού της Κορεατικής χερσονήσου, πριν από τον εμφύλιο πόλεμο της περιόδου 1950-’53, ορίζει ότι αποτελεί ποινικό αδίκημα που επισύρει φυλάκιση η εξύμνηση του πολιτικού συστήματος της Βόρειας Κορέας.
Ο Ρο, δεμένος με βαριές αλυσίδες, μεταφέρθηκε με ένα όχημα της αστυνομίας από τα σύνορα, όπου συνελήφθη, σε ένα αστυνομικό τμήμα της κομητείας στα σύνορα με τη Βόρεια Κορέα, περίπου μια ώρα από τη Σεούλ. Δεν του δόθηκε η ευκαιρία να απαντήσει σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.
Επικριτές του συντηρητικού Νοτιοκορεάτη προέδρου Λι Μιουνγκ-μπακ επισημαίνουν ότι ο αντικομμουνιστικός νόμος εφαρμόζεται συχνότερα χωρίς να υπάρχει λόγος παρά το ότι έχει εξαντλήσει τη χρησιμότητά του, αφού είχε θεσπιστεί σε μια περίοδο έντονης ιδεολογικής σύγκρουσης.
Οι εντάσεις ανάμεσα στη Βόρεια και στη Νότια Κορέα κλιμακώθηκαν μετά το 2010, μετά από μια επίθεση που βύθισε ένα νοτιοκορεάτικο πολεμικό παρασύροντας στο θάνατο 46 μέλη του πληρώματός του. Η Πιονγκγιάνγκ διαψεύδει ότι είχε κάνει την επίθεση. Αργότερα την ίδια χρονιά, η Βόρεια Κορέα βομβάρδισε ένα νοτιοκορεάτικο νησί σκοτώνοντας τέσσερις ανθρώπους. Επρόκειτο για την πρώτη τέτοια επίθεση σε νοτιοκορεάτικο έδαφος μετά τον πόλεμο.
Τη Βόρεια Κορέα κυβερνά σήμερα ο Κιμ Γιονγκ-ουν, ο τρίτος της δυναστείας των Κιμ, ο οποίος ανέλαβε την εξουσία τον Δεκέμβριο, μετά το θάνατο του πατέρα του. Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η Πιονγκγιάνγκ προτίθεται να αλλάξει την πολιτική της, που θέτει στο επίκεντρο τις ένοπλες δυνάμεις, ενώ τα επίσημα βορειοκορεάτικα μέσα ενημέρωσης έχουν αυξήσει τις επικρίσεις τους εναντίον της Νότιας Κορέας.