Την απόρριψη του αιτήματος του πρώην προέδρου της προεκλογικής εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ Πολ Μάναφορτ για την αποφυλάκισή του με την καταβολή εγγύησης, που έχει κατατεθεί σε ένα ομοσπονδιακό εφετείο στις ΗΠΑ, προσπαθούν να πετύχουν οι δικηγόροι που συμμετέχουν στην ομάδα έρευνας του ειδικού ανακριτή με εισαγγελικά καθήκοντα Ρόμπερτ Μάλερ.

Το αίτημα του Μάναφορτ δρομολογήθηκε δικαστικά, καθώς ο ίδιος, προετοιμάζεται για δύο ποινικές δίκες. Η μία από τις δίκες αυτές, αναμένεται ν’ αρχίσει αργότερα μέσα στον Ιούλιο, σύμφωνα με το «Politico».

Η ομάδα έρευνας του Μάλερ σε μία κατάθεση δικαστικών εγγράφων που έγινε χθες, προσπάθησε να πείσει εφετείο στην Ουάσινγκτον (U.S. Court Appeals for the D.C. Circuit) να μην προχωρήσει στην ανάκληση της εφαρμογής απόφασης χαμηλόβαθμου δικαστηρίου, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η απόφαση αυτή, δημοσιοποιήθηκε τον προηγούμενο μήνα, επιβάλλοντας την κράτηση του Μάναφορτ, για κατηγορίες που σχετίζονται με τις υποθέσεις του, που εκκρεμούν στην αμερικανική δικαιοσύνη.

Οι εισαγγελείς παρότρυναν τους δικαστές ν’ απορρίψουν τα επιχειρήματα του Μάναφορτ. Ο ίδιος, υποστηρίζει ότι οι ισχυρισμοί που έχουν διατυπωθεί από μάρτυρες εναντίον του και φτάνουν μέχρι την παραποίηση στοιχείων, δεν είναι ανησυχητικοί, επειδή δεν περιείχαν απειλή για την χρήση βίας.

«Η επιχειρηματολογία του Μάναφορτ υποβαθμίζει τη σοβαρότητα της κατάστασης που επέβαλε την κράτηση του. Η συμπεριφορά αυτή, δεν είναι λιγότερο βλαπτική για το δικαστικό σύστημα, αν γίνεται μέσω μιας καλυμμένης παρότρυνσης για διαφθορά ή μέσω της απροκάλυπτης βίας», έγραψαν χαρακτηριστικά τα μέλη της ομάδας έρευνας του Μάλερ.

Κατά του Μάναφορτ απαγγέλθηκε τον προηγούμενο μήνα ένα αναβαθμισμένο κατηγορητήριο, αποδίδοντάς του την προσπάθεια να προσεγγίσει δύο προηγούμενους συνεργάτες του, τον Άλαν Φρίντμαν και τον Έκαρτ Σέιγκερ, ώστε αυτοί να καταθέσουν ότι η προώθηση των ουκρανικών συμφερόντων με την οποία ασχολήθηκε στο παρελθόν, είχε ως στόχο την Ευρώπη και όχι τις ΗΠΑ.

Από την πλευρά του, ο Μάναφορτ έχει υποστηρίξει την αθωότητά του για τις κατηγορίες που του έχουν απαγγελθεί.

Από τη μεριά τους, οι δικαστικές αρχές υποστηρίζουν ότι η προώθηση των συμφερόντων του πρώην προέδρου της Ουκρανίας, Βίκτορ Γιανουκόβιτς και του πολιτικού κόμματος του, είχε ως στόχο Αμερικανούς αξιωματούχους και για τον λόγο αυτό, θα έπρεπε να είχε γνωστοποιηθεί στο υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ.

Η δικαστής Έϊμι Μπέρμαν Τζάκσον εποπτεύει την ποινική υπόθεση που θα εκδικαστεί σε βάρος του Μάναφορτ στην Ουάσινγκτον.

Οι κατηγορίες που βαρύνουν τον Μάναφορτ για την υπόθεση αυτή, είναι σχετικές με το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, τη μη γνωστοποίηση των δραστηριοτήτων προώθησης ξένων συμφερόντων σε αμερικανικό έδαφος, αλλά και την προσπάθεια που έγινε από τον ίδιο, προκειμένου μάρτυρες να καταθέσουν παραποιώντας τα γεγονότα. Η αναφερόμενη δικαστής ακύρωσε τον κατ’ οίκον περιορισμό του στις 15 Ιουνίου και διέταξε την κράτησή του σε ομοσπονδιακή φυλακή που βρίσκεται σε απόσταση δύο ωρών νοτίως της Ουάσινγκτον (Northern Neck Regional Jail).