Η ελευθερία του Τύπου στο Αφγανιστάν, που κερδήθηκε με σκληρούς αγώνες μετά από τρεις δεκαετίες συγκρούσεων, απειλείται από ένα νομοσχέδιο το οποίο, σύμφωνα με την οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Human Rights Watch, είναι μια «παραχώρηση» προς τους συντηρητικούς μουσουλμάνους ενόψει της αποχώρησης των στρατευμάτων του ΝΑΤΟ από τη χώρα, στα τέλη του 2014.
«Η ελευθερία του Τύπου ήταν μια από τις σημαντικότερες επιτυχίες στο Αφγανιστάν μετά το 2001», σημείωσε ο Μπραντ Άνταμς, ο διευθυντής της HRW για την περιοχή της Ασίας. «Η αφγανική κυβέρνηση θα έπρεπε να δράσει έτσι ώστε να ενισχύσει αυτήν την πρόοδο και όχι να επιχειρεί να κατευνάσει τις δυνάμεις που εχθρεύονται την ελευθερία της έκφρασης», πρόσθεσε, καλώντας την Καμπούλ να αποσύρει το νομοσχέδιο, αντίγραφα του οποίου έχουν ήδη κυκλοφορήσει, πριν ακόμη παρουσιαστεί στο κοινοβούλιο.
Το νομοσχέδιο, που πρόκειται να αντικαταστήσει το νόμο για τα μέσα ενημέρωσης που ψηφίστηκε το 2009, περιορίζει την ελευθερία της έκφρασης και ενισχύει τον κυβερνητικό έλεγχο, υποστηρίζει η HRW. Προβλέπει ότι θα περιοριστεί η μετάδοση ξένων προγραμμάτων και θα επιβάλλονται κυρώσεις στα μέσα ενημέρωσης για μια σειρά από «παραβιάσεις». Η κυβέρνηση θα έχει επίσης το δικαίωμα να ελέγχει τη χρήση ορισμένων λέξεων.
«Οι Αφγανοί δημοσιογράφοι με θάρρος έθεσαν την κυβέρνηση ενώπιον των ευθυνών της όσον αφορά τα κρίσιμα ζητήματα της διαφθοράς και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο (πρόεδρος του Αφγανιστάν) Χαμίντ Καρζάι θα πρέπει να αντιταχθεί ανοιχτά σε κάθε νόμο που θα περιορίζει την ελευθεροτυπία», επέμεινε ο Άνταμς.
Το υπουργείο Πληροφοριών και Πολιτισμού, που συνέταξε το νομοσχέδιο, έχει ανακοινώσει ότι θα λάβει υπόψη του κάθε «βαρυσήμαντη άποψη» πριν από την οριστικοποίησή του. «Θα συγκεντρώσουμε όλες τις απόψεις, θα τις μελετήσουμε και θα λάβουμε υπόψη μας τις ενδιαφέρουσες προτάσεις όταν αναθεωρήσουμε το σχέδιο», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ντελαβάρ Ναζιρζόι, σύμβουλος του υπουργείου.