Σε 15 χρόνια φυλάκισης καταδίκασε το ποινικό δικαστήριο του Καΐρου τον πρώην υπουργό Πετρελαίου Σάμεχ Φάχμι και τον καταζητούμενο επιχειρηματία Χουσέιν Σάλεμ, οι οποίοι εμπλέκονται σε υπόθεση πώλησης στο Ισραήλ φυσικού αερίου σε τιμή χαμηλότερη από αυτή της αγοράς.

Πέντε ανώτεροι αξιωματούχοι της αιγυπτιακής Αρχής Πετρελαίου και Αερίου καταδικάστηκαν επίσης σε ποινές από 3 ως 10 χρόνια κάθειρξη. Όλοι κατηγορούνται «ότι εξήγαγαν φυσικό αέριο στο Ισραήλ σε τιμή κατώτερη από αυτή της διεθνούς αγοράς, βλάπτοντας τα δημόσια ταμεία».

Ο Σάλεμ, που έχει επίσης ισπανικό διαβατήριο, διέφυγε πριν ένα χρόνο στην Ισπανία με το γιο και την κόρη του και ισπανικό δικαστήριο συμφώνησε τον Μάρτιο να τον εκδώσει στην Αίγυπτο.

Η Αίγυπτος, που σύμφωνα με εκτιμήσεις παρέχει το 40% του φυσικού αερίου που καταναλώνεται στο Ισραήλ, αποφάσισε τον Απρίλιο να σταματήσει τις εξαγωγές αερίου προς τη χώρα αυτή επισημαίνοντας στη συνέχεια ότι οι παραδόσεις ενδέχεται να επαναληφθούν με την προϋπόθεση ότι θα αναθεωρηθούν οι τιμές και θα υπάρξουν τροποποιήσεις στη συμφωνία.

Η συμφωνία για την παράδοση φυσικού αερίου στο Ισραήλ, που συνήφθη επί προεδρίας Χόσνι Μουμπάρακ, είναι εδώ και μήνες αντικείμενο πολεμικής στην Αίγυπτο, καθώς εκτιμάται ότι πωλούνταν σε πολύ χαμηλή τιμή.