Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι συνεχίζει τις διαβουλεύσεις προς την κατεύθυνση του σχηματισμού «κυβέρνησης συνεργασίας» και πρόκειται να ορκισθεί το Σάββατο ενώπιον του Συνταγματικού Δικαστηρίου, μεταδίδουν σήμερα τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.
Ο στρατός, ο οποίος ασκεί την εξουσία, έχει υποσχεθεί πως θα παραδώσει πριν τα τέλη του μηνός τα ηνία στον νέο αρχηγό του κράτους, ο οποίος προέρχεται από τις τάξεις των Αδελφών Μουσουλμάνων, αλλά έως τώρα δεν έχει καθοριστεί η ακριβής ημερομηνία.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Μόρσι δήλωσε χθες πως αναζητεί έναν «ανεξάρτητο» ο οποίος θα ηγηθεί της κυβέρνησης, προκειμένου να επεκτείνει την πολιτική του βάση απέναντι στον στρατό, που διατηρεί διευρυμένες εξουσίες.
Η κυβερνητική εφημερίδα Αλ Αχράμ αναφέρει σχετικά το όνομα του Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, πρώην επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) και νομπελίστας Ειρήνης το 2005, ο οποίος πρόσκειται στα κινήματα που ηγήθηκαν της εξέγερσης κατά του Χόσνι Μουμπάρακ.
Μολαταύτα, πολιτικές πηγές που επικαλείται σήμερα η ίδια εφημερίδα, τονίζουν πως ο Ελ Μπαραντέι δεν έχει απαντήσει ακόμη σε αυτήν την πρόταση και αμφισβητεί πολλές πτυχές του προγράμματος, των προγραμματικών συγκλίσεων και της σύνθεσης της μελλοντικής κυβέρνησης.
«Ο Μόρσι εκπέμπει μηνύματα διαβεβαιώσεων στο σύνολο» του πληθυσμού, γράφει στη σημερινή της έκδοση η ανεξάρτητη εφημερίδας Αλ Μάσρι αλ Γιουμ, ενώ οι άλλες εφημερίδες κάνουν εκτενή αναφορά στις ένθεν κακείθεν διαβουλεύσεις που πραγματοποιεί ο πρώτος πρόεδρος που δεν προέρχεται από το στράτευμα στην Αίγυπτο μετά την πτώση της μοναρχίας το 1952.
Στο πλαίσιο αυτό ο Μόρσι συναντήθηκε με οικογένειες «μαρτύρων», μεταξύ αυτών και με τη Λέιλα Μαρζούκ, μητέρα του Χάλεντ Σαΐντ, ενός νεαρού ο οποίος ξυλοκοπήθηκε έως θανάτου στις 6 Ιουνίου 2010 ενώ βρισκόταν υπό κράτηση και έγινε σύμβολο της αστυνομικής καταπίεσης στη διάρκεια της εξέγερσης.
Οι οικογένειες των θυμάτων του ζήτησαν να δικαστούν ξανά οι υπεύθυνοι της καταστολής της εξέγερσης του Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2011, τονίζει ο αιγυπτιακός Τύπος.
Ο νέος πρόεδρος υποδέχθηκε επίσης τις αντιπροσωπείες της Αλ Άζχαρ, της ύπατης ισλαμικής αρχής και της Κοπτικής Εκκλησίας.
Πλείστα μέλη της χριστιανικής κοινότητας, που αποτελεί το 6-10% του πληθυσμού, έχουν εκφράσει την ανησυχία τους μετά την εκλογή ενός ισλαμιστή προέδρου, φοβούμενη επέκταση των διακρίσεων εναντίον τους.