Εάν δεν βρεθούν άμεσα τα απαραίτητα κονδύλια για την ανακαίνισή της κινδυνεύει με λουκέτο η Όπερα του Σίδνεϊ, ένα από τα γνωστότερα αρχιτεκτονικά δημιουργήματα του περασμένου αιώνα.

Το κόστος των απαιτούμενων εργασιών υπολογίζεται σε 548 εκατ. ευρώ και οι ειδικοί προειδοποιούν πως ο χώρος έχει γίνει επικίνδυνος τόσο για τους επισκέπτες όσο και για τους καλλιτέχνες.

Οι επιστήμονες, αλλά και η διεύθυνση της Όπερας, δήλωσαν πρόσφατα ότι αν δεν αρχίσει αμέσως η αποκατάσταση της φθοράς και η αντικατάσταση του μηχανισμού της σκηνής, η Όπερα θα αναγκαστεί να κλείσει.

Οι μηχανικοί, που έλεγξαν πρόσφατα την «ιπτάμενη» σκηνή, υποστηρίζουν ότι ο μηχανισμός της είναι απαρχαιωμένος και δεν πληροί τους σημερινούς κανονισμούς ασφαλείας.

Οι ίδιοι εκτιμούν ότι σε περίπτωση που ξαφνικά συμβεί κάτι στον μηχανισμό, δεν αποκλείεται να θρηνήσουμε θύματα.

Το πρόβλημα με τη συντήρηση του συγκεκριμένου χώρου είναι από χρόνια γνωστό. Τόσο η κυβέρνηση της Νέας Νότιας Ουαλίας όσο και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχουν και στο παρελθόν συζητήσει για το ποσό που χρειάζεται να δαπανηθεί για την ανακαίνιση, αλλά μέχρι τώρα δεν έχει παρθεί καμιά απόφαση.

Τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως στον ετήσιο προϋπολογισμό, που θα καταθέσει η κυβέρνηση της Νέας Νότιας Ουαλίας, θα υπάρχει ειδική πρόβλεψη για τη διάθεση 89 εκατ. ευρώ για τις άμεσες ανάγκες της Όπερας.

Πάντως, σε περίπτωση που η Όπερα του Σίδνεϊ βάλει «λουκέτο», αυτό θα αποτελούσε εθνική ντροπή για την Αυστραλία, καθώς θα θεωρηθεί ότι εγκαταλείφθηκε ένα από τα λαμπρότερα μνημεία της παγκόσμιας κληρονομιάς.

Μέχρι να λυθεί το πρόβλημα της χρηματοδότησης του μνημείου, η διεύθυνση της Όπερας εξετάζει διάφορους τρόπους για να αυξηθούν τα έσοδα. Μεταξύ των άλλων, συζητείται και η αύξηση του εισιτηρίου των επισκεπτών της.

Να σημειωθεί ότι πάνω από δύο εκατομμύρια τουρίστες επισκέπτονται κάθε χρόνο την Όπερα του Σίδνεϊ.