Ένα μυστηριώδες κτίσμα στη Συρία, που περιγράφεται ως «τοπίο των νεκρών», μπορεί να έχει ηλικία ακόμα και μεγαλύτερη από 10.000 χρόνια, μεγαλύτερη δηλαδή κι από τη μεγάλη πυραμίδα.

Ωστόσο οι επιστήμονες δεν έχουν καταφέρει να μελετήσουν τα ερείπια, που αποκαλύφθηκαν το 2009, λόγω των συγκρούσεων στην περιοχή.

Οι παράξενοι σχηματισμοί από πέτρα ανακαλύφθηκαν πριν από τρία χρόνια από τον αρχαιολόγο Robert Mason του Βασιλικού Μουσείου του Οντάριο, που βρέθηκε μπροστά σε γραμμές, κύκλους και τάφους σε μία περιοχή της ερήμου όπου σχεδόν δεν υπάρχει ζωή.

Ο Mason δήλωσε πως χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να κατανοηθούν οι μυστηριώδεις πέτρινες δομές, και ποια είναι η ηλικία τους, αλλά ο ίδιος αμφιβάλει αν θα μπορέσει ποτέ να επιστρέψει στα ερείπια.

Οι πέτρινες κατασκευές βρέθηκαν περίπου 80 χιλιόμετρα βόρεια της Δαμασκού. Ο Mason εκτιμά πως οι πέτρινοι σχηματισμοί ενδέχεται να χρονολογούνται από τη νέολιθική ή την πρώιμη εποχή του χαλκού, περίπου 6.000 με 10.000 χρόνια πριν.

Οι βράχοι φαίνεται απλά να εξέχουν στο τοπίο κι είναι ασυνήθιστοι γιατί δεν φαίνεται να υπάρχουν πουθενά χώροι διαμονής. «Μοιάζει σαν τοπίο για τους νεκρούς και όχι για τους ζωντανούς», δήλωσε ο Mason.

Οι πέτρινοι σχηματισμοί βρέθηκαν κοντά στο μοναστήρι Deir Mar Musa, στο οποίο υπήρχε ζωή έως τον 19ο αιώνα και το οποίο φιλοξενεί εντυπωσιακές χριστιανικές τοιχογραφίες. Ο Mason πιστεύει πως το μοναστήρι ίσως ήταν κάποτε ρωμαϊκό παρατηρητήριο που καταστράφηκε σε σεισμό.

Δείτε τις φωτογραφίες