Το σωστικό σκάφος, το οποίο μετέφερε μετανάστες και του οποίου αρνήθηκαν την είσοδο στα λιμάνια τους η Ιταλία και η Μάλτα έφθασε σήμερα το πρωί στο λιμάνι της Βαλένθια στην Ισπανία, δίνοντας έτσι τέλος στην «Οδύσσεια» που έζησαν στη θάλασσα οι εκατοντάδες επιβαίνοντές του, κάτι που το κατέστησε σύμβολο της αποτυχίας της Ευρώπης να υιοθετήσει μια κοινή γραμμή στο μεταναστευτικό.
Την περασμένη εβδομάδα, η Ισπανία πρόσφερε βοήθεια στους 629 επιβαίνοντες– κυρίως από την υποσαχάρια Αφρική– στο πλοίο Aquarius μετά την άρνηση της νέας κυβέρνησης της Ιταλίας να δεχτεί το πλοίο σε λιμάνι της.
Αλλά το αίτημα του Aquarius, το οποίο διαχειρίζονται από κοινού οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF) και η γαλλογερμανική φιλανθρωπική οργάνωση SOS Mediterranee, έφερε στο προσκήνιο την αποτυχία της ΕΕ να συμφωνήσει στον τρόπο αντιμετώπισης των τεράστιων μεταναστευτικών ροών.
Στη Βαλένθια, αξιωματούχοι με ειδικές προστατευτικές φόρμες και μάσκες υποδέχτηκαν τους μετανάστες καθώς αποβιβάζονταν από το πλοίο, ενώ αστυνομικοί ξεκίνησαν τη διαδικασία ταυτοποίησής τους και επεξεργασίας των προσωπικών τους εγγράφων.
Όπως αναφέρει το BBC, ένα πλοίο της ιταλικής ακτοφυλακής, το Dattilo, εισήλθε στο λιμάνι της Βαλένθια στις 06:20 σήμερα τοπική ώρα και όπως μετέδωσε το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Ansa, μετέφερε 274 μετανάστες.
Στην αποβάθρα της Βαλένθια, 1.000 εργαζόμενοι του Ερυθρού Σταυρού είχαν επιστρατευτεί για να υποδεχτούν τους μετανάστες. Συνολικά όμως, 2.320 άνθρωποι–από εθελοντές ως διερμηνείς και αξιωματούχοι του τομέα υγείας–περίμεναν τους μετανάστες.
Το ίδιο το Aquarius έφθασε στο λιμάνι λίγο μετά τις 09:30 μεταφέροντας 106 μετανάστες. Σύμφωνα με την ισπανίδα δημοσιογράφο Γκαμπριέλα Σάντσεθ η οποία ανήρτησε σχετικά σχόλια στο Twitter και η οποία επέβαινε σε παραπλέον σκάφος, οι μετανάστες άρχισαν να ζητωκραυγάζουν και να τραγουδούν κατά την άφιξή τους.
Ο γενικός γραμματέας του Ερυθρού Σταυρού Ελάτζ Ας Σάι βρισκόταν επίσης εκεί.
«Αυτή η θλιβερή Οδύσσεια των ανθρώπων στο Aquarius είναι μια ακόμη υπενθύμιση ότι όλοι οι άνθρωποι, ανεξαρτήτως εθνικότητας ή μεταναστευτικού καθεστώτος (Σ.τ.Σ: το καθεστώς στο οποίο βρίσκεται ένας αλλοδαπός σε μια χώρα φιλοξενίας που ορίζεται από το μεταναστευτικό νόμο του κράτους υποδοχής) θα πρέπει να έχουν πρόσβαση στη βασική βοήθεια και προστασία. Κανένα ανθρώπινο ον δεν είναι ‘παράνομο’ και οι άνθρωποι που χρειάζονται βοήθεια θα πρέπει να δέχονται βοήθεια», ανέφερε ο Σάι σε ανακοίνωσή του.